Іронічна енциклопедія антидепресантів

У Хмельницькому обласному художньому музеї відкрили виставку іронічних колажів “Енциклопедія мистецтв” Віти Бартош. 42-річна мисткиня і волонтерка проєкту “Ukraїner” хмельничанка, яка свій нинішній статус окреслила як біженка, оскільки після повномасштабного вторгнення тимчасово мешкає з трьома дітьми в Німеччині.

До рідного міста художниця-графікиня привезла майже 70 робіт у техніці колажу. Чому колажі іронічні? За словами авторки, почуття гумору в поєднанні із силою волі допомогло їй вижити на чужині. Вона розповіла, що все почалося з того, що їй ніяк не давалась німецька мова. Аби полегшити вивчення, вона придбала в книгарні стару енциклопедію мистецтва. Ілюстрації виявились набагато цікавішими за текст. Їх і використала. Колажі стали трансформацією негативних думок у гумористичні меми. Не менш цікаві і підписи до них: “Нарешті зібралися з дівками” (за картиною Франса Хальса “Регентши гарлемської богадєльні”), “Я нічого не хокку” (за картиною Кітаґава Утамаро “Гейша”) та інші. Такий перетин фрагментів репродукцій різночасових відомих творів всесвітньої енциклопедії мистецтв із життєвими фразами та стереотипними висловами перетворює рукотворні колажі на актуальні меми з соціальних мереж, що відгукнулися в художниці підбадьорливо відчайдушним гумором. Як зазначили організатори виставки, це ще й непоганий терапевтичний тест-самоперевірка на почуття гумору, а, отже, і поточного стану психіки.

Репродукції картин на сторінках енциклопедії “розмовляли” зі мною, як старі знайомі, розповіла про свої твори авторка. Вони нагадували мені історії з дитинства, докоряли за провали, розповідали забуті анекдоти, смішили. Вони “говорили” зі мною моїм улюбленим подільським діалектом, голосами рідних і друзів, які були так недосяжно далеко. Тож я остаточно відкинула ідею з читанням і взялась за ножиці. Я вирішила надати німим картинкам голоси, а застиглим обличчям — живі емоції. На колажах ви побачите, як герої різних картин та епох зустрічаються у незвичних ситуаціях. Мені дуже хотілось надати реальності, наблизити до нашого сьогодення сюжети картин, які завжди здавались такими відірваними від нашого життя. В моїх колажах це звичайні люди — з тривогами, радощами, надіями, а не космічні істоти”.

“Експозиція викликає багато почуттів і рефлексій про те, як українці переживають емоційні гойдалки з користю для мистецтва. І при цьому залишаються особистістю”, прокоментувала експозицію директорка музею Ольга Долінська.

Віта Бартош народилася 1982 року в Хмельницькому. У 2005-ому закінчила Хмельницький національний університет, кафедра дизайну. Серед викладачів Микола Мазур, Олександр Гуменчук, Людмила Рожко-Павленко. За фахом художниця-графікиня, фотографиня, дизайнерка, модельєрка, кравчиня, артпедагогиня.

Вікторія Катрич

Back to top button