Історії, які надихають: у Хмельницькому переселенці активно волонтерять і допомагають ЗСУ

Спільна біда, яку принесли рашисти  на нашу землю,  об’єднала  всіх українців від сходу до заходу, і активними хмельницькими волонтерами стали не лише наші містяни, а й  десятки  вимушених переселенців, які  не бажають пасивно очікувати, коли  звільнять від ворога їхні території і можна буде повертатись додому.  Перемога – це справа кожного знас, кожної людини з небайдужим серцем і з активною життєвою позицією.

Саме такий   Олександр Гідора – студент-юрист Ірпінського фахового кодеджу економіки та права. До початку війни навчання поєднував з роботою у мережі ресторанів Макдональдс. Сім’я Сашка з-під Києва. Наступного дня після початку російського вторгнення юнак  переїхав до бабусі та дідуся у Хмельницький. Гортаючи стрічку новин у «Telegram» він побачив оголошення, що потрібні волонтери на Кам’янецьку, 76, відразу сюди й прийшов. Сашко нікого тут не знав, але відразу став до роботи – на вулиці сортував пакунки, які приносили хмельничани до «Захисту».

Центр розростався і потрібно було дбати про безпеку, тому Олександру доручили важливу місію – перевіряти документи всіх, хто входить у приміщення центру. Про це розповіли волонтери «Захисту», поділився власним досвідом волонтерства і студент з Ірпеня.

«Було різне. Одного разу я не пропустив військового, який прийшов з протермінованим посвідченням. Він дуже злився. Схожа ситуація була з депутатом, але правила Центру єдині для всіх, і ми повинні були враховувати можливі провокації»,  –  розповідає волонтер.

Саме через сумлінне виконання поставлених завдань Олександру доручили займатися обліком гуманітарки та посилок для військових. У Центрі добродушно пророкують: «Сашко – майбутній Міністр юстиції, відповідальний та принциповий».

Робота у волонтерському центрі «Захист» надихає Олександра, адже отримана військовими та цивільними гуманітарна допомога дійсно є дуже потрібною. Незабаром хлопець  повернеться до навчання, а друзі-волонтери чекатимуть його у гості.

Інша вимушена переселенка – молода айтішниця  з Харкова Марина Варжаїнова, яка в Хмельницькому зібрала рекордну суму  аптечок для  воєнних.

У червні волонтери БФ «Волонтери Поділля» оголосили безстрокову акцію зі збору  комплектуючих для медичних аптечок для наших бійців. Адже такі аптечки рятують життя нашим  армійцям, коли неможливо звернутись до лікаря за екстреною допомогою. Звернення до містян допомогти у цій справі   розмістили на сторінці у Фейсбуку. Цей волонтерський пост прочитала й Марина, яка разом з чоловіком та двома собачками покинули домівку у Харкові через постійні бомбардування. Вони обоє –  айтішники. Переїхавши в Хмельницький, винаймають дуже скромне помешкання, аби заощаджувати кошти для допомоги нашим  хлопцям  на передовій. Місяць тому ця дівчина прийшла в офіс «Волонтерської пошти» та спитала, що потрібно,  в чому найбільша потреба для  комплектування аптечок? Почувши суму коштів, переказала її на волонтерський рахунок. За день вона перекрила місячну потребу в антимоскітних засобах. Такі препарати від комах та комарів ніби дрібниця, але хлопці з передової дякували у телефонних розмовах, жартували, мовляв, москіти, як москалі, від них теж потрібен захист.

«Надихнувшись проєктом “Аптечка для  передової” Марина ініціювала збір коштів на декомпресійні голки. І яким було наше здивування, коли за малий проміжок часу перша партія голок (100 штук) була у нас в руках, а друга  –  вже в дорозі. Завдяки Марині сотні бійців будуть мати надважливий елемент у своїй аптечці, а отже, зможуть врятувати життя», –   йдеться у фейсбук-повідомленні волонтерів «Захисту».

Тетяна Руса.

 

 

Back to top button