Ланцюгова реакція єдності: Хмельницький зустрів черговий потяг з евакуйованими херсонцями

Трагедія херсонців, попри всі намагання озвірілого  ворога, не послабила українців, як він того домагавсь а лише знову об’єднала  націю, зокрема й Хмельницьку громаду. Уже в середу зранку, 7 червня Хмельницький відправив вантажівку допомоги для постраждалих від терористичної атаки рашистів регіонів Херсонщини. Передали понад 13,5 тон питної води, резинові човни, мотопомпи для відкачування води, а також 4 станції очистки води.

«Дякую щиро нашим німецьким друзям, які також долучилися до формування цього вантажу. Готові також надати прихисток для евакуйованих з постраждалих територій. Додам, що за останній час відправили десятки і десятки різних вантажів для допомоги інших регіонам», –  повідомив на своїй сторінці у фейсбук міський голова Олександр Симчишин.

Водночас на фейсбук-сторінці ГО «Захист- об’єднання волонтерів» з’явилося звернення до хмельничан з інформацією, що потрібно, в першу чергу, для допомоги мешканцям постраждалих регіонів. Волонтери запрошували добровольців для збору допомоги і приймання та розселення евакуйованих в Хмельницькому. І вже до вечора до збірних пунктів «Захисту» на Кам’янецькій, 76 та в соціальному магазині «Доброзхист» на вул.Січових Стрільців,6 хмельничани приносили найнеобхідніше: одяг і взуття  для евакуйованих, засоби гігієни, постільну білизну, рушники, подушки, ковдри, продукти, корм для тварин, смаколики для дітей та інші найнеобхідніші речі.  На вказані рахунки  хмельничани почали переказувати кошти на придбання пального, донатили інші потреби. А в «Доброзахисті» підготували пункт видачі гуманітарної допомоги приїжджим з евакуаційного потяга.

–  Люди почали приходити вже вранці 7 червня, пропонували допомогу. І все  дуже нагадало перші дні березня, коли хмельничани допомагали переселенцям, які прибували потягами цілодобово. Знаєте, це справжня ланцюгова реакція нашої єдності, яка вкотре переконала, наскільки ми сильні і які чутливі наші серця, –  розповіла координаторка «Захисту» Леся Стебло. – Ми працюємо у двох напрямках: організовуємо  за запитами херсонців гуманітарну допомогу, яку відправляємо в постраждалі регіони, і приймаємо евакуйованих у Хмельницькому.

Потяги з Херсона, за графіком, прибувають через день.  Перший  волонтери зустріли в четвер, наступний – в суботу. «Поїзд прибуває о 6 ранку, і на вокзалі людей зустрічали рятувальники, медики, поліцейські,  психологи і ми, волонтери, –  розповідає Леся Стебло. –  Люди з вагонів виходять з мінімумом речей. За плечима –  рюкзак, у руках –  сумка, у декого –  переноска для тварин. У рідному місті збирались поспіхом, забирали найцінніше».

Прибулі реєструються, спілкуються  з представниками фондів. Розповідають про окупантів, щоб якомога більше людей почули про їхні звірства. «Це не люди. Вони грабували, били, катували і ґвалтували, як ми були в окупації, –  розповідає чоловік, який приїхав до родичів. –  Ви не уявляєте, що там зараз коїться.  Бідні тварини гинуть, будинки по дахи  у воді. Все затоплене. Це екологічна катастрофа і велика трагедія».

Серед евакуйованих багато людей похилого віку, дітей, є й вагітні жінки. Більшість потребують  медичної і психологічної допомоги. Як і на початку повномасштабної війни, на залізничний вокзал прийшли хмельничани, аби запропонувати житло. Тамара Зайчук розповіла, що її донька з онуками перебувають у Польщі, і вона  готова прийняти херсонців в квартиру, місця вистачить для сім’ї з чотирьох людей. «Мені дуже  жаль херсонців, вони стільки натерпілись, так героїчно боролись з окупантом, а тепер ще й така  біда…Як не відгукнутись?», –  каже жінка.

Для прибулих з перших двох потягів з Херсону, волонтери «Захисту» сформували  понад 1000 гуманітарних наборів, розфасували отриманий одяг,  знайшли домівки не лише для людей, а й для домашніх улюбленців, яких господарі  взяли з собою. «Всі наші дії ми координуємо з міською радою, штабом допомоги  вимушеним переселенцям, Хмельницькою ОВА та співпрацюємо з іншими громадськими організаціями, щоб діяти оперативно та ефективно, адже усвідомлюємо  масштаби трагедії», –   наголосила пані Леся.

Збір допомоги триває. Волонтери склали список актуальних потреб для  херсонців, які залишаються на своїй території, та переселенців. Також  волонтери  вже організовують  мобільні будівельні бригади для допомоги у відбудові і ремонті житла. «Як тільки зійде велика вода і з’явиться можливість займатись будівельними роботами, наші бригади негайно виїдуть на Херсонщину. Зараз ми збираємо за отриманими списками все необхідне для відновлення житла», –  повідомив волонтер «Захисту» і голова ГО « Наш дім – Україна» маріуполець Олексій Сапаров.

Тетяна Слободянюк. 

 

Back to top button