Майже 30 000 пакунків із «сухим» борщем насушили та передали на фронт хмельницькі волонтери

«Стань бійцем кулінарного фронту!» –   такими словами часто розпочинаються на сторінці у Фейсбуку звернення волонтерів до хмельничан, аби містяни долучались до важливої справи і допомагали заготовляти овочі та спеції для борщів,  допомогли з сушильним обладнанням та пакувальною тарою. Адже саме зараз, коли є вдосталь нового врожаю городини,  особливо актуально  подбати про заготівки до  борщу. Втім ідея сушіння борщів не є новою. Вона з’явилася  ще  у 2014 році.

«  У 2014 році  наші господині по селах та містах активно постачали на фронт борщові набори. Тому ми вирішили  в березні зробити в Хмельницькому щось подібне. Тоді трохи більше півсотні волонтерів об’єдналися,  паралельно сушили дома різні овочі, – розповіла волонтерка Анна Маєвська.

Борщовий набір складається з картоплі, капусти, моркви, буряка, цибулі, томатної пасти ( в окремому пакетику), солі та цукру. У набори кладуть і висушене м’ясо. Все це  фасують у вакуумні пакети. З одного такого пакета у польових умовах  можна приготувати  5-6 літрів запашного борщу. Бійцям лише потрібно запарити  висушені овочі, і   все: домашня страва, з натуральних продуктів готова.

« Ми сушимо борщі вже понад 7  місяців і відправляємо виключно на передову для військових. Для збільшення обсягів нам потрібні овочі, зелень, спеції, –  діляться досвідом волонтери. Приєднуйтесь до допомоги. Разом зможемо більше!».

Нині у волонтерів кулінарного фронту дуже гаряча пора: з багатьох куточків області до них привозять городину, яку потрібно переробляти. Тож зайві руки  не завадять.

Тетяна Руса.

Back to top button