Малюнки рідних міст на пісочному полотні. Хмельницька художниця залучила до мистецтва сипучої анімації дітей-переселенців

Ангели над Україною та малюнки рідних міст. Саме такі сюжети за допомогою пісочної анімації  зображують  у першій професійній студії, якою керує відома художниця аніматорка Оксана Мергут, юні студійці – діти з родин вимушених переселенців. Ці заняття,  під час яких пісок  створює з допомогою дитячих рук фантастичні  рухливі сюжети, захоплюють усіх, до того ж, як стверджують психологи, пісок забирає негатив.

Мистецтвом пісочної анімації художниця-дизайнерка Оксана Мергут буквально підкорила хмельничан двадцять років тому.  Пісочні  шоу майстрині заворожують, вражають. Миттєво й легко руки художниці змінюють рухи, вирази облич намальованих героїв, одну картинку на іншу. Нині творчість Оксани Мергут — окраса багатьох культурних заходів міста, її талант шанують в Україні та за кордоном. Ідея залучити до «рухливого» мистецтва дітей переселенців, які психологічно постраждали від війни,належить саме їй.

Цих юних аніматорів в студії, де займаються хмельничани, трохи більше десяти, розпочали заняття працювати з 1 квітня, і перші власні роботи діти присвятили Великодню, Україні і рідним містам, в які мріють чимшвидше  повернутися.

«Сьогодні разом з юними хмельничанами  творили діти з Києва та Чернігова, —  розповіла ОксанаМергут. — Для вимушених  переселенців заняття безкоштовні. Ніхто не заперечить, що у дітей має бути щасливе дитинство з мирним небом над головою. Таке, як на пісочних малюнках-історіях талановитої дівчинки Єви з Чернігова». На пісочному “полотні” ожили яскраві моменти звичного життя дівчинки до війни — рідний будинок з ігровим майданчиком, незабутній літній відпочинок на морі, спілкування з улюбленими тваринами, сімейний туристичний похід мальовничим краєм. Набуті раніше навички з малювання в художній школі, допомогли Єві творчо розкритися в пісочній анімації.

У відділі мистецтв Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва  на Єву очікували ще й приємні сюрпризи — подарунковий іграшковий будиночок, майстер-клас з виготовлення метелика, екскурсія-огляд художньої виставки.  «Дітям потрібно творити, —  каже пані Оксана. – Ми вже провели  ознайомчі заняття  з пісочної графіки, на яких діти вивчали  основні швидкі прийоми малюнку на піску. А на завершення курсу   знімемо відеофільм про наші  уроки позитиву». Після заняття  на піску кожна дитина отримує в подарунок ще й міні-зачіску з жовто-блакитних косичок та солодощі.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button