Марафон завершився, творчість триває

У Хмельницькій громаді завершився двотижневий літературний марафон “Слово єднає — перемогу наближає”, який тривав з 11 до 28 вересня, як і в попередні роки, у межах відзначення Дня міста. Організатори — департаменти освіти та науки і культури й туризму міської ради.

Літератори, читці, культурні діячі та інші поціновувачі і творці українського літературного слова зустрічалися з читачами у книгозбірнях міста і сіл громади. Загалом відбулося 25 різнопланових заходів у міських бібліотеках, освітніх та культурних закладах громади, літературні зустрічі з письменниками міської та обласної організацій НСПУ тощо. У рамках літературного проєкту відбувалися зустрічі членів міської літературної спілки “Поділля”, з читачами, презентації трьох нових книг місцевих авторів, декламації та театралізовані постановки за участю юних вихованців мистецьких шкіл та студій міста.

У межах марафону з читачами зустрілися Віталій Міхалевський, Ольга Ткач, Олена Міхалець, Андрій Горбатюк, Ніна Шмурікова-Гаврилюк, Віоліна Ситнік, Ольга Сидоренко, Микола Лук’янюк, Тетяна Безушко-Граб, Наталія Поліщук, Степан Шкапій та інші.

Окремою частиною марафону стали літературні зустрічі та читання у книгозбірнях сіл Хмельницької громади під спільною назвою “Марафон на колесах”. Пройшли такі в Копистинській бібліотеці-філії №16, Масівецькій бібліотеці-філії №22, Пархомовецькій бібліотеці-філії №19 та Бахматовецькій бібліотеці-філії №20.

Першою у межах марафону свою нову збірку “На глибині” представила Наталія Поліщук в онлайн-форматі, адже нині поетка проживає в іспанському місті Саламанка. Після зустрічі авторка відзначила у Фейсбуку: “Було надзвичайно приємно долучитися до марафону та розповісти про нову книгу. Дійсно, слово єднає крізь кордони, єднає українські серця та перемагає!”. У читальній залі Центральної публічної бібліотеки гуморист Степан Шкапій презентував читачам свою нову збірку пародій “Смики й пересмики”. Це вже п’ята книга автора. А 26 вересня тут же відбулася презентація літературно-публіцистичного альманаху “Південний Буг”, №13-14. Черговий випуск видано відповідно до Програми підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки “#Щодня читай українською”.

А завершився літературний марафон у міському парку ім. М.Чекмана. Бібліотекарі організували вікторини, майстерки, виставки та інше з нагоди Дня міста на локації просто неба “Хмельницький автентичний”.

Нагадаємо, літературний фестиваль “Слово єднає!” започаткований у Хмельницькому у 2015 році. Від початку повномасштабного вторгнення фестиваль розрісся у марафон “Слово єднає — перемогу наближає!”. Слово традиційно — наше, українське.

Вікторія Катрич

Фото з сайту Хмельницької міської ради

Back to top button