Монологи рідного дому

У Хмельницькому обласному драмтеатрі в День Небесної Сотні показали документальну виставу, герої і актори якої — українські переселенці з фронтових та окупованих територій і їхні реальні історії.

Це чергова авторська робота мистецького проєкту “Монологи війни” Наталії Паляниці (режисерка роботи з вимушеними переселенцями) та Володимира Павловського (режисер-постановник).
На затемненій сцені на двох лавах сидять п’ятеро жінок різного віку і чоловік. Ці люди з різних місць України, але їхні долі, такі несхожі до 24 лютого 2022 року, уже два роки об’єднує спільне — війна. Вони вимушені переселенці: бухгалтерка дитячого садочка з Пологівського району Запорізької області, директор будівельного ліцею, опікун 16 дітей-сиріт з Маріуполя, також маріуполька Ірина, сини, зять і донька якої — військовслужбовці ЗСУ, один з них у рашистському полоні, 18-річна студентка з Харкова, яка мріє стати акторкою, науковиця із заповідника Асканія Нова, який майже знищили рашисти, дружина військового з Соледара, яку “ждуни” здали ворожій владі за проукраїнську позицію. Наталя Паляниця, ретельно добираючи героїв та їх історії, працювала з кожним по дві-три години щодня, писала влучні монологи, щоб у підсумку вийшла 6-8-хвилинна сценічна розповідь. Але контрастний екранний відеоряд про місто кожного героя до повномасштабного вторгнення і розтрощене, сплюндроване окупантами, переконує у правдивості кожного монологу. У цих людей не залишилося рідних домівок, лише спогади, у когось — ключі від квартири, яку вщент розтрощила російська ракета, у когось — лише ікона і сімейний фотоальбом, в іншої героїні душевні травми від життя в підвалі впроголодь, у холоді і темряві. Але ці люди є для нас, тилових, відносно мирних людей, зразком сили, гідності і віри в перемогу, з якою пов’язані їхні мрії про повернення додому. “Ми відбудуємо наші домівки, відродимо і наново насадимо сади і квітники…” — на тлі драматичних подій ця віра викликає величезну повагу. І акцент на людській гідності, на силі духу попри страждання, втрати — результат талановитої праці творців вистави.

Дякуючи авторам і учасникам за майстерну мистецьку працю, міський голова Олександр Симчшин зазначив: “Я вчергове переживаю особливі емоції, як під час кожного такого заходу. Дякую нашим чудовим акторам: ви сьогодні ділилися своїм надзвичайно важким болем, своїми емоціями, це дуже відчувалося. Дякую, що ви змогли це зробити, я щиро дякую за ваші монологи: повірте, вони чіпляли. І ви маєте про це говорити, знаходити в собі сили на це. Я багато їздив фронтовими територіями на північ, схід, південь. Я бачив багато сіл, містечок, де не залишилося життя взагалі. Зруйновані абсолютно всі будівлі. Я дуже добре пам’ятаю ці села біля Слов’янська — Долину, Довгеньке, села на Харківщині біля Куп’янська, там немає жодної людини. І це все приніс на нашу українську землю “рускій мір”. І про це треба говорити. Так, ви сьогодні втратили свій дім, втратили свої міста, роботу, своїх рідних… Але допоки залишається цілим наш спільний дім — Україна¸ ми з вами сильні”.

“Монологи рідного дому” — п’ятий сценічний твір документальної драматургії на тему війни, яку обрав режисерський тандем у Хмельницькому. “Перша вистава з проєкту “Монологи війни” була у 2019-ому — це учасники АТО. Це ті ветерани, які були вже тут, у Хмельницькому. Теж історії, але інше сценічне рішення. А далі були вдови, матері, які втратили своїх дітей, синів, офіцерів, це волонтерки”, — зазначив режисер.
У виставі також узяли участь солісти-вокалісти Хмельницького академічного муніципального естрадно-духового оркестру, вокалістка Наталія Маринчак, актори міського молодіжного театру “Без меж”. Власні композиції виконали Сергій Строян, фронтмен гурту “Чумацький шлях”, та Сергій Присяжний, фронтмен “Мотор’роли”.
Тетяна Слободянюк

Back to top button