Мистецький антистрес воєнного часу

У Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури мистецтва Поділля діє звітна виставка “Обереги духовності і краси”. В екcпозиції представлено понад 200 художніх виробів 50 учасників народної студії “Рукотвори” та членів НСМНМУ.

Головна особливість цієї масштабної події — усі мистецькі вироби, від традиційних народних до авторських, мають однакову хронологію: майстри виготовляли їх уже в часи повномасштабного вторгнення з його повітряними тривогами і постійними хвилюваннями. Це своєрідний підсумок творчої роботи майстрів, яскрава демонстрація їхнього таланту і працелюбності. Це обереги, які дарують красу і позитив, а їх автори продовжують зберігати і розвивати народне мистецтво нашого краю. Гончарні вироби, лозоплетіння, самчиківський розпис, мотанки та авторські іграшки, рушники, вишиванки, писанки, картини, декоративні прикраси — справжня скарбниця краси і позитиву.

Про роботу над ними та про їх авторів розповіла голова Хмельницького обласного осередку НСМНМУ, керівниця студії “Рукотвори” Таїсія Стан. Вона також вручила почесні грамоти найкращим майстрам: Олені Марчук, Ларисі Корницькій, Надії Демчук, Світлані Делікатній. Також відзначила роботи Ніни Гончарук, Надії Головачук, Євгена Решетника, Валентини Сірук, майстрів із с. Самчики, роботи яких користуються популярністю не тільки в Україні, а й за кордоном. Про це йдеться у пресповідомленні центру культури й мистецтва Поділля.

Загалом нині  на Хмельниччині понад 2000 майстрів і народних умільців творчо працюють і навчають дітей та дорослих різних видів декоративно-прикладного мистецтва в гуртках, студіях, під час майстер-класів та приватно.

Вікторія Катрич

Back to top button