Мистецький форпост хмельницьких філармоністів

Афішні ніші біля філармонії вже місяць  незвично порожні,  всі заплановані концерти, фестивалі перенесені на пізніший час, втім, філармонія живе повноцінно, і вже у фойє відчувається олюднений гамір. Все  просторе приміщення перетворилося на склад гуманітарки, де цілими днями переселенці вибирають  одяг, постільну білизну, посуд, засоби гігієни. Територію балетного класу розділила 50-метрова рамка-каркас чергової маскувальної сітки, і вже половина її  зв’язана,  біля стін —   гори  тканинної сировини і нарізаних бинд. Органний зал нагадує склад  магазину побутової хімії і на все це мудро дивляться зі стін портрети світочів  світової і національної музики.

Гараж-майстерня, де раніше рихтували та зберігали філармонійний гастрольний транспорт та складували масивні конструкції сценічних декорацій, нині — зварювальний цех. Чи  міг раніше  музикант симфонічного оркестру чи артист хору  “Козаків Поділля” уявити, що   зварюватиме  з металу  протиколісні “їжаки”, вправно орудуватиме “болгаркою” та зварювальним апаратом, а не лише контрабасом, альтом, гобоєм? А генеральний директор, заслужений діяч мистецтв України Олександр Драган та   з керівник “Козаків Поділля “  Степан   Дробіт займатимуться перевезеннями біженців з Києва, з Житомира,  із східних міст: одних доправляти до кордону, інщих — до нас, в Хмельницький.  “Хто лише просив — ми сідали і їхали, без заперечень, ” —  каже Олександр Васильович.

Мистецтво об’єднує: і в радості, і в скруті,  і завдяки мистецькій солідарності, за допомогою європейської  творчої  спільноти   філармонія здійснює й міжнародні благодійні  проєкти.

Яскравим прикладом є те, що Хмельниччина сьогодні отримала від друзів із Швейцарії гуманітарний вантаж з лікарськими засобами та бинтами. Підтримка надійшла від радника  і депутата кантону Швіц  Матіаса Бахмана. Пан Матіас також очолює молодіжний духовий гурт кантону і вперше  колектив  відвідав Україну торік саме  на запрошення хмельницьких філармоністів. І цей експром-тур започаткував тісну дружбу. Матіас Бахман одразу простягнув руку допомоги, як тільки почув про страшне горе нашого народу. Зі своїм  братом організували збір  важливої гуманітарної допомоги. Більш того, вони також вирішили пожертвувати мікроавтобус Citroen Berlingo, яким цей вантаж був доставлений в Україну.

”Матіас Бахман  настільки розчулений нашим спротивом, нашим духом, що купив ще одного великого буса,  зараз його також наповнює ліками і буде нам все це передавати, і все це  буде поставлене на баланс  Хмельницької військово-цивільної адміністрації. А  9-19 квітня Матіас з колегами музикантами  п’яти  симфоніфчних   і духових  оркестрів  Польщі і  Швейцарії влаштують   благодійні  концерти в різних містах Швейцарії, і всі пожертви будуть передавати на потреби України”,  — додає Олександр Драган. — Ми привезли також  гуманітарку  від мого приятеля з Німеччини, також  Матіаса. Він передав цілу фуру ліків  за переліком, який ми  склали, знайшовши їх у волонтерських групах. А    23 березня  Степан Дробіт привіз із Польщі, де раніше часто виступав у Битові, виконував оперні партії,  також машину ліків. І ще польські колеги там зібрали різну гуманітарну допомогу.  Ці контакти в нас уже постійні.

 Тетяна Слободянюк

Back to top button