На Хмельниччині національне мультипредметне тестування складатиме 7,5 тисяч випускників. На сторожі їхньої безпеки стоятимуть поліцейські та рятувальники

Цьогоріч в умовах війни  замість класичного ЗНО проведуть національний мультипредметний тест. Таке рішення затвердила Верховна Рада України. Тестування проводитиметься очно в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах. Це аудиторії шкіл і університетів, де будуть створені комп’ютерні класи та працюватимуть інструктори.

Головною вимогою для усіх приміщень тимчасового екзаменаційних центрів буде  наявність укриття цивільного захисту безпосередньо  в закладі чи поблизу нього,  яке спроможне  забезпечити одночасне перебування в ньому всіх учасників сесії тестування. Окрім цього    мають бути позначення шляхів евакуації. Враховуючи високу ймовірність повітряних тривог у різних регіонах, тестування буде проводитися в кілька днів у різний час. Варіанти завдань кожного разу змінюватимуть, щоб  забезпечити прозорість результатів. Втім  головним пріоритетом буде максимальне убезпечення  усіх учасників вступної компанії.  На Хмельниччині на сторожі безпеки дітей стоятимуть працівники  поліції та рятувальники, які перебуватимуть у кожному центрі, де будуть проводитися мультипредметні тести.

На початку тестування правоохоронці   проводитимуть інструктажі на випадок повітряної тривоги, оглядатимуть територію та приміщення, а також слідкуватимуть за дотриманням правопорядку. В разі евакуації  поліція та рятувальники супроводжуватимуть усіх присутніх  до укриття та контролюватимуть, щоб усі вийшли з приміщень.

Алгоритм усіх дій  детально  обговорювався з керівниками освітніх закладів на нараді,  яку  провів  заступник голови ОДА Володимир Юр’єв. До обговорення були залучені  правоохоронці,  працівники структурних підрозділів ОВА та  директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти.

За інформацією департаменту освіти, науки, молоді та спорту  ОВА цього року участь у тесті підтвердили понад 7,5 тисяч абітурієнтів. Загалом в області створено 15 тимчасових екзаменаційних центрів на базі закладів загальної середньої освіти: 6 – у Хмельницькому, 1 – у Дунаївцях, 3 – в Кам’янці-Подільському, 2 – у Славуті, 3 – в Шепетівці. Передбачається, що в центрі під час однієї зміни проходитимуть тестування 40 – 50 учасників.

Нагадаємо, тестування в межах вступної кампанії 2022 технологічно відрізнятиметься від класичного ЗНО. Національний мультипредметний тест буде один, але він складатиметься  з трьох блоків: української мови, математики та історії України. У кожному буде  20 завдань на виконання яких відведено 120 хвилин. Основна сесія НМТ відбудеться з 22 липня до 04 серпня, у дві зміни: о 10.00 год. – І зміна; о 15.00 год. – ІІ зміна. Передбачено також проведення додаткової (16-20 серпня) та спеціальної (12-16 вересня) сесій.

Євген Ковтун

Back to top button