На Хмельниччині найбільше безробітних — це жінки

Повний аналіз ринку праці за лютий

Тішить, що ринок праці в Україні поступово відновлюється. Кількість вакансій зростає, роботодавці пропонують вищі зарплати, а рівень офіційного безробіття скоротився. Проте в цій статистиці є нюанси, тому порівнювати ситуацію з довоєнною поки зарано.

За даними Хмельницької обласної служби зайнятості, на 1 березня 2024 року кількість зареєстрованих безробітних склала 3,3 тисячі осіб, з них 201 учасник бойових дій, 587 внутрішньо переміщених осіб. Серед безробітних переважають жінки — 77,4%, 44,9% — мешканці сільської місцевості, 22,8% — молодь. Важливо, що йдеться саме про кількість офіційно зареєстрованих осіб, тому фактичні дані можуть значно відрізнятися.

З початку року послугами обласної служби зайнятості скористалися 7,3 тисячі громадян. Про потребу в кваліфікованих працівниках в

області поінформували 1425 роботодавців. В базі даних Хмельницької ОСЗ налічувалось 5,1 тисячі вакансій. Середній розмір оплати праці становив 11523 гривні на одну вакансію. Понад 50% вакансій припадають на робітничі професії. Найбільший попит на працівників спостерігається в переробній промисловості, оптовій та роздрібній торгівлі, сільському виробництві. Затребуваними залишаються професії лікарів, швачок, водіїв, продавців продовольчих товарів, листонош, операторів поштового зв’язку, продавців-консультантів, кухарів, інспекторів пенітенціарної системи, бухгалтерів, економістів, інженерів. Крім того, існує потреба в робітниках найпростіших професій, а саме: підсобних робітниках, охоронниках, двірниках, вантажниках тощо.

З початку року, за сприяння обласної служби зайнятості, працевлаштовано 1,4 тисячі осіб, залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру 406 осіб, організовано професійне навчання для 243 людей, а також 161 громадянин отримав ваучер на навчання.

Пам’ятайте! Гарантією забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці є лише легальне працевлаштування, а за порушення законодавства про працю передбачена сувора відповідальність.

Відділ організаційно-інформаційної роботи Хмельницького обласного центру зайнятості

Back to top button