На Хмельниччині скельний монастир залишився без ікони Пресвятої Богородиці

Священники упц мп зняли зі стіни Бакотського  монастиря ікону Пресвятої Богородиці, яка символізує захист українських воїнів. Ця кричуща   в час війни подія сталася вранці в день  Мучеників Маккавеїв. Про це повідомив благочинний Кам‘янець-Подільського району Хмельницької єпархії, капелан Кам‘янець-Подільського гарнізону, протоієрей Олександр Цісар.

Щороку представники упц (московського патріархату) відправляють служіння в Бакотському Свято-Михайлівському монастирі, який розташований  на території Національного природного парку «Подільські Товтри» і є найдавнішою пам’яткою культових підземних споруд і поширення православ’я на Поділлі.

17 травня цього року  в день  Переполовення на центральну стіну храму був  встановлений образ Пресвятої Богородиці, яка руками своїми покриває воїнів  – – Захисників України. Ікону розміром 1.6 на 2.5 м придбали на прохання директора  парку «Подільські Товтри» Тараса Горбняка, небайдужих вірян та волонтерів Кам’янеччини.

«Керуючий Хмельницькою єпархією ПЦУ єпископ Павло з собором духовенства та віруючими Кам‘янець-Подільського району провели служіння в монастирі та освятили цей образ для молитви людей за Україну, а також в пам’ять про полеглих Героїв, адже за час повномаштабного вторгнення 24 лютого цього року і з 2014 року – сотні  сімей Поділля осиротіли, бо наші воїни життя віддали за Україну,  –  розповів отець Олександр Цісар.  –   Радість від перебування згаданого образу швидко облетіла всю Хмельниччину, бо про подію  розповіли всі   газети, радіо та телебачення. Про встановлення ікони взнали тисячі віруючих Поділля та їхали багато людей з усієї України в Бакотський монастир, щоб помолитися перед образом за українських воїнів та перемогу нашої держави».  Нажаль,  ця ікона чимось стала невгодна священникам та деяким вірянам  московського патріархату.

Для чого зняли ікону? Невже така велика кількість полеглих наших українських військовослужбовців, добровольців, медиків, малих дітей, жителів східних областей України, закатованих, зґвалтованих і вбитих російськими нелюдами мешканців Бучі, Гостомеля, Волновахи, Маріуполя, Вінниці, Херсона, Миколаєва, не заслуговують молитви, бо це не входить до канонів московського патріархату – сателіта російської церкви, яка устами свого предстоятеля митрополита кирила  благословила  війська рф на війну проти України, «благословила» геноцид української нації? Ці питання,  що поставили  перед представниками  московського патріархату  працівники національного парку в присутності поліції, залишилися без відповіді, повідомив капелан  отець Олександр. Сказали єдине: ікона, мовляв, не канонічна. З яких пір Богородиця «не вписується» в  канони не лише православ’я, а й  світового християнства,  не пояснили. Лише твердили, що « таке не може висіти на алтарі».

«Так і хочеться сказати: подивіться на кладовища міст і сіл України, які   майорять тисячами жовто-блакитних стягів, бо там в землі лежать наші Герої. А скільки ще наших хлопців лежить на окупованих рашистами територіях України, що до сьогодні ми неможемо їх забрати і поховати як належить… Вони всі зображені на цій іконі  –  Полеглі Сини України!», –  з болем пише капелан.

До слова, неодноразово на зборах релігійних громад Кам’янеччини про перехід з упц (мп) в Православну Церкву України московські священники переконували людей, що, мовляв, лише упц (мп) є справжньою  українською  церквою та що всі православні парафії «УПЦ Онуфрія» в районі моляться за наших воїнів та допомагають. Якою є ця допомога,   ця моральна і духовна підтримка, коли в час війни московії проти українського народу священники самовільно здирають зі стіни храму освячену  ікону Богородиці, яка в кишеньковому форматі роздана українськими капеланами в руки сотень українських воїнів.

Як розцінювати сьогодні такі дії московського патріархату в районі? Це акт вандалізму чи посібництво окупантам в час війни? Чи це такий прояв молитовної опіки про українців?

Нагадаємо, цієї «опіки» українці активно позбуваються. Загалом за час нового етапу російської агресії з московського патріархату  вийшло понад 200 громад у 15 областях і м. Києві. В Хмельницькій області оголосили про вихід з упц мп майже 60 релігійних громад. Лідером переходів в регіоні залищається Хмельницький район, про це повідомив у фейсбуці  голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич.

Проте ворог ще намагається опиратися, всіляко  протидіючи українізації  релігійних процесів. Втім ці процеси вже не зупинити, а колаборантам у рясах доведеться обирати, чи вони з українським народом, чи з «канонами» путінської церкви.

Тетяна Руса.

 

Back to top button