На Хмельниччині замок-фортеця, яка витримала облогу татарської орди, тепер рятує людей від російської

Понад 250  вимушених переселенців з перших днів рашистської навали знайшли прихисток на території Меджибізькоїфортеці за 30 кілометрів від Хмельницького.  І якщо раніше квести і містичні нічні екскурсії музейники влаштовували для туристів,  то тепер ночівля за фортечними мурами стала реальністю для людей, які тимчасово перебувають тут. А самі музейники проводять безкоштовні екскурсії, знайомлять гостей з багатою на події подільською історією, в якій фортеця в Меджибожі була форпостом протягом кількох століть, та активно займаються волонтерством разом з усією  сільською громадою.

Про це розповів директор державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець. За його словами, більшість людей, які покидають свої домівки, в районах активних бойових дій, чи покидають зруйновані ворогом міста  перебувають тут одну ніч і на ранок їдуть далі. Інші зупиняються надовше, зокрема, колеги музейники з різних областей України. Уже кілька днів мешкає   у Меджибожі вимушена переселенка зі СтаниціЛуганської Ольга. Розповідає: “Тут нас сердечно прийняли, тепло, їжа є. Є душ, є кухня, де можна поїсти,  і фортеця дуже цікава,  тут напрочуд  гарно».

Для вимушених переселенців, які постійно прибувають до селища, щодня готують їжу, каже музейний доглядач, а з початку війни і кухарка Ольга: “Готували картоплю, котлети, борщ варили, голубці зі сметаною, суп. Різні страви готуємо». Продукти постачають місцеві селяни, привозять волонтери.

Як розповів Олег Погорілець, для людей, які прибувають з інших регіонів, на території музею облаштували дві зали: “В нас за ці тижні мешкало вже понад 250  чоловік. Дуже багато серед них дітей, старших людей. Тут є  наші колеги, їхні знайомі, яким вже передавали, що є така фортеця-музейу Хмельницькій області, де можна зупинитися на кілька ночей. Ми надаємо і постіль, щобзаночувати в нормальних умовах. Облаштували душову кабіну. Можемо приймати на одну ніч до 50 чоловік. Є ковдри, є спальні мішки. Все це чисте, нове. Все це привозять  волонтери з Хмельницького на наше прохання”. А днями волонтери передали чергову партію спальників і ковдр.

Вимушені переселенці не сидять без діла, допомагають місцевим плести маскувальні сітки, виробництво яких у просторих музейних залах налагодили з першого дня російсько-української війни.Першими сітки почали плести музейники,  а незабаром до них приєдналися й місцеві мешканці з Меджибожа, сусідніхТребуховець та Ставниці. За словами вимушеної переселенки з Харкова Світлани, плетіння маскувальних сіток – її вклад у перемогу України: “Я українка, я хочу додому. Я хочу жити в Україні, хочу, щоб мої діти жили в Україні. Харків – наше місто, і ми туди повернемося. Це мій такий маленький вклад в те, щоб українські воїни  швидше могли звільнити наше місто, повернулися живими, з перемогою”.

Меджибіж – селище рибальське, повудити рибу  сюди з’їжджаються  й інших регіонів. Тому сіток у місцевих рибалок вистачає. Саме їх  і використовують як основу для маскувальних сіток.Про це розповідає завідувачка науково-експозиційного відділу заповідника “Межибіж” Ірина: “В нас протікає Південний Буг, є багато рибалок, вони нам передали ці сітки, а матеріал беремо в місцевих підприємців. У нашому селищі працює кілька швейнихцехів, звідки нам дають залишки тканини. Обліку не ведемо, але, думаю, понад 70 сіток вже зв’язали».

З початку війни відвідувачам музею вхід безкоштовний, каже касирка заповідника “Межибіж” Галина: ” Відтоді, як почалася війна, ми не брали  грошей  за вхід. А люди, походивши по території,  відвідавши музей,дуже часто  допомагаютьнарізати стрічки  на сітки, плести”.

«На початку квітня у Меджибізькому замку були особливі відвідувачі, – розповідає директор фортеці-заповідника. – Це – велика група  бійців ЗСУ, які проходять реабілітацію  в хмельницьких шпиталях., усі вони з різних країв України – сходу і заходу, але на Хмельниччині раніше не бували. І наші екскурсоводи дуже старалися, аби розповісти про фортецю, яка раніше захищала краян від турецької навали, а тепер дала українцям прихисток  від рашистської. І для нас це – велика честь: екскурсія  бійців ЗСУ  до замку – це перша велика екскурсія наших героїв до музею.І не лише екскурсією обмежився приїзд  наших воїнів до Меджибожа: для захисників було влаштовано концертну програм, в якій взяли участь хмельницький  бард Ігор Білий, музиканти гурту STANZA AndriyStanzaZhurba і Олександр Ролдугін та фіналістка національного відбору “Євробачення-2020”, співачка і бандуристка Марина Круть.

Додамо, що Меджибізький замок з 26 березня відновив прийом відвідувачів та проведення екскурсій, співробітники дбають про безпеку гостей у екстремальних ситуаціях.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button