На Проскурівській оновлюють банери з портретами героїв

У середмісті Хмельницького на Алеї пам’яті розміщують восьмигранні конструкції із портретами загиблих військових, замість чотиригранних.

Розпочали заміну кубів на восьмигранники в кінці січня, нині в процесі виготовлення ще три. Всім нашим героям, які віддали життя за Україну, за нашу свободу, має вистачити місця на Алеї пам’яті, як вистачити любові вдячності в наших серцях. “Продовжуємо вшановувати пам’ять про загиблих героїв російсько-української війни: з інформацією про кожного з них. Але це не все. Готуємо ще одне меморіальне місце, присвячене тим, хто поклав своє життя за рідну землю на цій війні. Сьогодні вчергове працювали над концептом. Має бути потужно і щемно…”, зазначив на Фейсбук-сторінці заступник голови міської ради, директор інфраструктури Василь Новачок.

Всі нові банери доповнені QR- кодами. Якщо їх відсканувати, можна перейти на сайт міської ради – на сторінку з інформацією — більш розлогою, ніж розміщено на кубах. Інформація ця рухлива, може доповнюватись. Скажімо, родина загиблого може пригадати якийсь факт з його життя і доповнити сторінку”, — повідомила начальниця управління організаційно-інформаційної роботи та контролю Хмельницької міської ради Ірина Бачинська. За словами пані Ірини, наразі на Алеї пам’яті розміщено 330 банерів, а самих конструкцій — 82. “Загальна концепція Алеї пам’яті з часом замінити попередньо встановлені куби на восьмигранні конструкції”, — додала посадовиця.

До речі, ідея оновлення Алеї пам’яті — громадська ініціатива, з міського бюджету на це не витрачено ані копійки. Восьмигранні банери виготовляють за рахунок коштів небайдужих хмельничан. Попри різні варіанти публічного обговорення подальшої долі Алеї пам’яті, планів щодо перенесення кубів з вулиці Проскурівської в інше місце в міської ради немає, зазначила Ірина Бачинська.

Алея пам’яті на вулиці Проскурівській з’явилася 20 лютого 2022 року в День Героїв Небесної Сотні і тоді вперше куби з портретами героїв Майдану, перших загиблих військовослужбовців, добровольців російсько-української війни, яка тоді офіційно ще називалась АТО/ООС, побачили тисячі хмельничан і позитивно оцінили патріотичну вуличну композицію. Але повномасштабне вторгнення змінило первісне призначення алеї, і нині це перший інстальований меморіал, присвячений нашим захисникам, який став для хмельничан святим місцем, куди щодня приносять квіти, дитячі малюнки та листівки, приходять родичі та побратими, друзі загиблих героїв.

Тетяна Слободянюк

Back to top button