Новий харчоблок у ліцеї

В освітніх закладах громади триває оновлення харчоблоків, згідно із державною стратегією і міською програмою реформування шкільного харчування до 2027 року. Нещодавно капітальний ремонт харчоблоку завершили в ліцеї №1 ім. В.Красицького. На масштабну реконструкцію з бюджету міської громади було спрямовано 4,5 мільйона гривень.

І кухня, і їдальня в одному з найкращих освітніх закладів міста давно потребували реконструкції, тож ліцей у минулому став учасником міської програми оновлення харчоблоків. Відповідно розпочався й капітальний ремонт, який в підсумку повністю змінив звичне уявлення про шкільне харчування. Придбали кухонні меблі та різне сучасне обладнання, що дозволило суттєво розширити і поліпшити щоденні меню. А тут щодня харчується майже 250 дітей.

Перед початком ремонтних робіт оббили зі стін всю штукатурку, плитку аж до цегли, далі — підлога, стяжка, стіни, — розповів директор ліцею Святослав Ратушняк. — Повністю замінили каналізацію, систему водопостачання та водовідведення, електропроводку. Встановили нову вентиляційну систему, обладнавши її електронікою, яка регулює процеси очищення повітря. Тому в класах і коридорах не “гуляють” запахи їжі, і в харчоблоці також завжди свіже повітря. Плюс нова система дає можливість регулювати температуру в приміщенні”.

Для кухонного залу закупили і встановили столи, шафи з нержавіючої сталі та сучасне обладнання: посудомийну машину, пароконвектомат, овочерізку, м’ясорубку. Все це не лише економить час кухарів та розвантажує ручні рутинні процеси, а й допомагає готувати їжу поживною та смачною. “Дуже практично, швидше, ніж зазвичай, — каже кухарка ліцею Жанна Безсмертна. — І ми задоволені, що дітям страви дуже подобаються”.

Новинка — система очищення води, яку також встановили. “По школі у нас стоять кулери, які зранку кухонні працівники наповнюють очищеною питною водою, — каже директор ліцею. — Також на цій воді готують страви. А ще в харчоблоці встановили бойлери, умивальники та сушки для рук. Для працівників облаштували кімнату гігієни”.

У ліцеї діти навчаються з 5 класу, це вік, коли потрібне посилене харчування, — зазначила спеціалістка з харчування департаменту освіти та науки міської ради Ольга Гура. — Харчоблок будувався за ХАССП, це відповідна система контролю за всіма процесами виробництва: від надходження продуктів до харчоблоку і до кінцевої страви, яка подається споживачу”.

На капітальні та поточні ремонти харчоблоків закладів освіти, придбання різноманітного обладнання із бюджету Хмельницької міської тергромади в 2023 році виділено понад 11,2 мільйона гривень. А нові меню в шкільних їдальнях почали освоювати у 2019 році.

Тетяна Руса

Back to top button