Новий простір для переселенців у “Промені надії”

У Хмельницькому на базі міського центру соціальної підтримки та адаптації відкрили кімнату для відпочинку вимушених переселенців, де фахівці проводитимуть тренінги та психологічні консультації. Новий простір облаштували працівники центру спільно з фахівцями БФ “Рокада”, а кошти на реалізацію проєкту, понад 140 тисяч гривень, виділила Агенція ООН у справах біженців.

Затишна, комфортно облаштована кімната, в якій телевізор, шафа з іграшками для дітей, зручні меблі, на столику — книги та довідкова література для ВПО, куточок з чаєм, кавою та солодощами. Перші прийоми людей, які виявили бажання стабілізувати свій стан, адаптуватися в новій життєвій ситуації, уже розпочали фахівці. Зазначимо, що першими почали спілкуватися з психологами пожильці соціального готелю, який працює в центрі, а з початком повномасштабного вторгнення став прихистком для сімей з дітьми з прифронтових територій. “Люди, які покинули свої домівки через війну, приїжджають у нашу громаду і стикаються з безліччю проблем через пережиті стреси і від невідомості, яка раптово постала перед ними. Кожен ділиться своїми переживаннями, почуттями, тривогами”, — розповіла психологиня центру соціальної підтримки та адаптації Альона Андрусевич.

На нашу думку, такі кімнати потрібні, щоб люди почувалися як удома, де вони зараз не перебували б, — каже регіональна координаторка БФ “Рокада” в Хмельницькій області Тетяна Сич. — І комфортні умови в кімнаті для відпочинку сприятимуть як інтеграційним процесам, так і стабілізації внутрішніх станів. Тому що люди зможуть провести час з користю для себе у затишній комфортній атмосфері”.

Фахівці хмельницького центру та БФ “Рокада” організовуватимуть тут індивідуальні зустрічі та групові заняття. “Ми часто працюємо за окремою програмою з людьми поважного віку, є така сертифікована програма, — зазначає Тетяна Сич. — Є й інша програма “Діти та війна. Техніки зцілення”, яка імплементується також і на дорослих, навчає стабілізувати себе в тривожних кризових ситуаціях. І разом з тим це будуть заходи, спрямовані на відновлення внутрішнього ресурсу, на пошук сили, щоб почати нове життя в новому місці”.

Нині в Хмельницькій громаді мешкають понад 12 тисяч ВПО.

За словами заступника міського голови Михайла Кривака, й донині в громаду прибувають автобуси та потяги з вимушеними переселенцями. Їм допомагають з пошуками житла, необхідних речей та працевлаштування, у вирішенні юридичних питань. “З українцями, які прибувають з прифронтових територій, потрібно працювати не лише в плані соціальної допомоги. Потрібно допомогти їм повернути віру в себе, у те, що вони можуть піднятися і досягти чогось у цьому житті. Тому величезна вдячність БФ “Рокада” за те, що не покидають цих людей, працюють поруч з фахівцями центру”.

А це означає, що пріоритет людяності незмінний — допомогти та подарувати надію.

Тетяна Руса

Back to top button