Ниркове здоровʼя


У березні маємо дві дати, дотичні до здоровʼя наших нирок. 14 березня відзначається Всесвітній день нирки, а 27 березня — день нефролога. Нефролог якраз і займається діагностикою, профілактикою та терапією захворювань нирок: пієлонефриту, сечокам’яної хвороби, ниркової недостатності, нефриту, гломерулонефриту, полікістозу нирок тощо.
Про важливість здоровʼя наших нирок, про їхні функції в людському організмі, про те, як запобігти можливим хворобам цього парного органа, ведемо мову з лікарем-нефрологом КП “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр”, кандидатом медичних наук Людмилою Головко.

Людмило Леонтіївно, яку надважливу роботу виконують нирки?
Нирки працюють як фільтр: виводять з організму токсичні речовини. Тобто відповідають за виведення продуктів обміну речовин та інших шкідливих сполук. Тому, якщо виникають будь-які збої в їхній роботі, порушується фізіологічна життєдіяльність всього організму. Нирки також підтримують артеріальний тиск, продукують гормони надниркових залоз, беруть участь у творенні червоних кров’яних тілець, допомагають підтримувати обмін речовин.
Хочу одразу наголосити: хвороби нирок є дуже підступними, вони розвиваються непомітно аж до важкої форми. Численні дослідження доводять, що нирки можуть втратити до 90% функцій без будь-яких зовнішніх проявів та симптомів. Тому надзвичайно важливо виявляти ниркові патології на ранніх стадіях. Це даватиме змогу розпочати лікування до того, як почнуть розвиватися незворотні наслідки та ускладнення. Бо коли настає ниркова недостатність, тоді залишається лише застосовувати нирковозамісну терапію: гемодіаліз, перитонеальний діаліз, трансплантацію нирки.

Як болять нирки? Що людина відчуває?
Коли болять нирки, то біль може відчуватися і в спині, і в боках, і у животі поблизу органів. Біль у нирках легко сплутати зі звичайним болем у спині. Але є певні відмінності, які допоможуть розрізнити, що ж саме болить. Ознаки болю в нирках такі: тупий біль (як правило, постійний; біль під грудною кліткою або в животі; біль у боці (зазвичай тільки одна сторона, але іноді болять обидві); різкий або сильний біль, який може виникати хвилеподібно; біль, який може поширюватися на зону паху або живота. Одним із перших симптомів, які свідчать про збої у роботі нирок, можуть бути появи набряків, зміна кольору, запаху і кількості сечі. При цьому може спостерігатися безпричинна слабкість, головні болі, швидка стомлюваність, незначно підвищена температура тіла.

Хто належить до групи ризику?
Якщо у вас підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, системні захворювання сполучної тканини (системний червоний вовчак, склеродермія та інші), то ви уже належите до групи ризику. Ви також у цій групі, якщо вам більше 50 років, і хтось із членів вашої сім’ї страждав від хвороб нирок. В такому разі рекомендуємо проконсультуватися із сімейним лікарем щодо ризику розвитку хвороб нирок та пройти відповідне обстеження.
Як правило, часто хвороби нирок розвиваються в людей, які п’ють жорстку воду або споживають недостатньо рідини; їдять забагато солоного, гострого, кислого; часто переохолоджуються, особливо в ділянці малого тазу (хочу, щоб на це звернули увагу молоді дівчата, які в гонитві за красою часто нехтують елементарною турботою про власне здоров’я). Звісно ж у групі ризику ті, хто палять, вживають алкоголь.

Як саме паління може провокувати захворювання нирок? Нині велика кількість людей мають цю шкідливу звичку, серед них, до речі, багато молоді.
Паління викликає підвищення артеріального тиску, звуження кровоносних судин. Ниркова фільтрація знижується на 15%. Утворюється, так би мовити, замкнене коло. Паління сприяє розвитку цукрового діабету другого типу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, тому і є фактором ризику розвитку нефропатії у таких хворих.

Як дбати про здоров’я власних нирок, окрім відмови від шкідливих звичок? Чи можливо запобігти важким ускладненням?
Найголовніше — бути уважними до свого організму. Якщо у вас зʼявляються якісь підозрілі симптоми, не гайте часу, звертайтеся до лікаря. Навіть, якщо почуваєтеся добре, знайдіть можливість хоча б раз у рік відвідати сімейного лікаря, аби пройти профілактичний огляд: здати аналізи крові, сечі, зробити ультразвукове дослідження тощо.
Зверніть увагу, після будь-якого вірусного захворювання через 10-12 днів варто здати аналіз сечі, аби пересвідчитися, що з нирками усе гаразд. Це варто робити, особливо нині, коли на тлі COVID-19 значно частіше вражаються нирки. Стежте за станом горла, ротової порожнини. Своєчасне лікування різних осередків інфекції (каріозні зуби, гінгівіт, хронічний тонзиліт, гайморит тощо) має велике значення для профілактики ниркових захворювань.
Дуже шкідливим є “перетримування” сечі у сечовому міхурі: це сприяє застійним явищам, провокує міхуровосечовідний рефлюкс — зворотне “закидання” сечі з міхура у сечоводи.

Яким повинно бути харчування?
Повноцінне й збалансоване харчування, підтримування власної ваги у нормі — це одна з головних умов профілактики хронічних хвороб нирок, зрештою, як і цукрового діабету, серцево-судинних захворювань. Зрозумійте, нирки довше зберігатимуть свою працездатність,якщо їх не перевантажувати, не змушувати працювати в “аварійному” режимі.
Їжа повинна рівномірно надходити в організм, не перевантажуючи його, і, що дуже важливо, без критичної кількості подразнюючих речовин: солі, різноманітних прянощів. Рекомендується споживати не більше чайної ложки солі в день. Тому любителям посолити страву, ще навіть не скуштувавши її, треба над цим задуматися. Одним словом, дбайте про свої нирки, а вони віддячать вам сумлінною роботою.
Дякую, Людмило Леонтіївно, за розмову.
Розмовляла Тетяна КІРИК

Back to top button