Одесити на хмельницькій сцені

19 вересня в Хмельницькому академічному драматичному театрі ім. М.Старицького відбудуться дві прем’єри Одеського театру юного глядача в рамках всеукраїнського гастрольного туру-проєкту “Я вплетуся в своє коріння… Я не зламаюсь!” (14 -23 вересня). Одесити покажуть хмельницькому глядачу о 12.00 трагікомедію “Молочайник”, а о 18.00 — ліричну комедію “Будьте ви щасливі!”

Про що сценічні роботи славетного Одеського ТЮГу?

Молочайник”

Трагікомедія за п’єсою херсонської драматургині Оксани Гриценко, (режисер вистави херсонець Євгеній Резніченко) це зворушлива історія про жінок однієї родини, які опинилися в окупації в Херсонській області, а загалом про незламних українок в умовах рашистської окупації. П’єса написана у 2023 році, а одеська прем’єра відбулася 24 лютого 2024 . До речі, п’єса отримала перемоги на трьох театральних конкурсах.

Глядачі побачать кілька епізодів з життя сім’ї Писаренків: баби Наді, мами Свєти, двох онучок Олі та Олесі і куми Валентини в окупованому селі Кавунівка. Кожна героїня переживає вторгнення російських окупантів по-своєму, але всі разом вони протистоять жахам воєнного часу, зберігаючи при тому гідність і внутрішню силу. П’єса також розповідає про нову херсонську народну легенду про Молочайника-визволителя, демона-месника, вирощеного із зерен молочаю. Персонаж Молочайник був придуманий драматургинею і перегукується з образом Голема, який захищав жителів єврейських містечок в минулому столітті під час погромів. Молочайник херсонський захищає жителів херсонських сіл, які залишилися один на один з ворогом, вселяє надію та впевненість в якнайшвидшому визволенні від рашистів. В особливо емоційних сценах присутня ненормативна лексика, але ж слово ментальна зброя, і, чого гріха таїти, у важкий час допомагає…

Сценографію вистави здійснила молода, креативна Олена Штепура, наповнивши виставу глибиною образів, нестандартним підходом до сценічного простору. “Запрошуємо на нашу виставу культурну і театральну спільноту Хмельницького, ВПО з Херсонської області (учасників херсонських громад у містах України), жителів Хмельницького, які приймають ВПО, учасників громадських організацій, благодійних фондів, які працюють з ВПО та на допомогу фронту, всіх небайдужих, тощо. Вхід вільний!”, зазначила директорка Одеського ТЮГу Оксана Бурлай- Пітерова,

Будьте ви щасливі!”

Хочете відчути неповторний одеський колорит? Тоді саме для вас лірична комедія про любов та щастя за п’єсою О.Володарського…Таке могло статися лише в Одесі!

Дерибасівська, Привоз, НЕП, ідіш, кохання тільки в Одесі всі ці слова і назви стають різними гранями однієї пригоди. Це неймовірна історія про кохання, фольклор, рибні котлетки, точило для ножів, нову економічну політику та про ідіш. На цій мові в минулому столітті розмовляла третина Одеси, і в такому середовищі трапилася ця дивовижна любовна історія.

Вистава відбувається за підтримки та допомоги Всесвітнього Єврейського Конгресу (ВЕК) та Міжнародного Ідиш Центру (Вільнюс) і особисто Вікторії Юсьо, керівниці Ідіш Центру.

Одеський державний єврейський театр з 1930 року працював у будівлі, де нині Одеський театр юного глядача. Тут “намолені стіни”. Одеський єврейський театр був змушений після Другої світової війни та евакуації покинути цей будинок, а в 1948 році театр припинив свою роботу, як усі єврейські театри та інші культурні та навчальні заклади в СРСР. Але хіба можна знищити живі традиції і самобутність народу? Усе це у подіях ліричної вистави.

Квитки на виставу в касі хмельницького театру та Інтернет-касах.

Ольга Озерна

Back to top button