Оновлений “Берег надії”

19 квітня стартує перший заїзд у капітально оновлене відділення фізичного і ментального здоров’я для військових разом з родинами на базі рекреаційного центру “Берег надії”. Відтепер тут надаватимуть не лише оздоровчі, а й медико-реабілітаційні послуги. Центр рекреації є комунальним закладом Хмельницької міської ради і знаходиться в с. Головчинці.

Відділення розраховане на 30 ліжок, а рекреаційний центр загалом на 110 осіб. Тут протягом року мають можливість оздоровлення, фізичної, психологічної та соціальної реабілітації ветерани, діючі військовослужбовці та їх сім’ї і родини загиблих героїв. На створення сучасного, технічно і медичного оснащеного відділення для відновлення здоров’я ветеранів, навчання і підбір персоналу знадобилося півтора року з моменту виготовлення проєктно-кошторисної документації. Загальна вартість проєкту — понад 5 мільйонів гривень.

Весь минулий рік тут тривав капітальний ремонт, хоча центр продовжував працювати як рекреаційний заклад, і надавати послуги військовим і їх сім’ям, переселенцям, людям з обмеженими фізичними можливостями. “Ремонт розпочали в жовтні минулого року, — розповів директор рекреаційного центру Андрій Гулько. — Реконструювали модульну котельню, яка забезпечує теплом та гарячою вдою три житлові корпуси. Спорудили сучасну ергокухню та їдальню на 45 місць. Функціонує й повноцінне укриття, яке одночасно є й комплексним тренажерним залом. А роботи з придбання всього необхідного для реабілітації тривали весь минулий рік. Це — медичне, реабілітаційне, фізкультурне обладнання, спортінвентар, це наповнення кабінетів психологів, лікарів ФРМ, фізичних терапевтів, залів та кімнат фізичної і психологічної реабілітації . Термін реабілітації індивідуальний, залежатиме від потреб і стану здоров’я клієнта, від 14 до 21 дня. Таку реабілітацію мешканці Хмельницької територіальної громади проходитимуть раз на рік безкоштовно. Цю відповідальність бере на себе міський бюджет ще з 2017 року”.

Вже набрана і пройшла сертифіковане навчання мультидисциплінарна команда. Для роботи у відділенні підібрали фахівців, які мають досвід роботи з воєнними травмами. До прикладу, психолог Павло Молчанюк, лікар ФРМ Олександр Архипчук та фахівець з фізичної реабілітації Олександр Білий мають бойовий досвід з 2014 року.

За словами директора центру, для відділення розроблено вісім програм на оновлення опорно-рухового апарату. Спеціалісти отримали відповідні сертифікати для роботи на складному надсучасному обладнанні з клієнтами, що мають специфічні травми. Долучилась до навчання спеціалістів з кейс-менеджменту також команда ветеранського простору “Захист 4.5.0”.

Про підсумок зробленого у центрі реабілітації розповів міський голова Олександр Симчишин. Загальна вартість цього проєкту — понад 5 млн грн. Штат “Берегу надії” збільшили з 18 працівників до 40. Тут працюють досвідчені реабілітологи, психологи, медичні працівники. Частина з них — колишні військові, бойові медики. У багатьох рідні воюють. Увесь колектив максимально вмотивований на якісну роботу.

Перший заїзд відбудеться 19 квітня. Крім фізичної, психологічної реабілітації, медичних послуг, клієнти матимуть екскурсії, велотури, заняття із скандинавської ходьби, можливість займатися спортом. Курс реабілітації та рекреації для військових, які цього потребують, та їхніх родин, сімей загиблих захисників раз на рік є безкоштовним.

Розуміємо, що двох реабілітаційних відділень мало. Тому вже цього року розраховуємо почати будівництво Центру психічного здоров’я та реабілітації. Зараз виготовляємо проєктно-кошторисну документацію”, — зазначив міський голова.

Фактично, простір реабілітації в “Березі надії” не обмежується лише відділенням. Для повноцінного оздоровлення за кошти міського бюджету придбано 20 спортивних велосипедів, інвентар для скандинавської ходьби. А два роки тому тут спорудили велетенський пандус довжиною майже 130 метрів для сполучення і забезпечення доступності житлового комплексу зі спортивними майданчиками та стадіоном. Завдяки цьому люди, які пересуваються на візках, мають змогу без перешкод діставатися до стадіону та ігрових і спортивних майданчиків.

Нині також триває реконструкція території і корпусів бази “Чайка”, яка від 4 січня 2022 року передана до управління праці та соціального захисту населення міської ради. Відповідно спектр реабілітаційних та соціальних послуг буде розширений.

Тетяна Слободянюк

Back to top button