Отримав послуги ЖКГ — треба платити

В Україні скасували мораторій на нарахування пені та стягнення заборгованостей за комунальні послуги, запровадженого на початку війни

Згідно з повідомленням Кабміну мораторій, введений на всій території країни від початку війни 2022 року, залишиться чинним лише на територіях, де ведуться бойові дії. На окупованих територіях забороняється нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації.

До слова, на 1 січня 2023 року борг за комуналку українців за наявними даними становив 40 млрд 453,3 млн грн. За 2023 рік поки що інформації немає. Крім нарахування пені, комунальники зможуть стягувати заборгованість через суд або відключати від комунальних послуг. Як відомо, скасований мораторій також передбачав заборону на підвищення тарифів на газ і тепло для населення.
Міністр енергетики України Герман Геращенко заявив: “Ми побачили, що, на жаль, деякі побутові, та і не побутові споживачі почали використовувати цю заборону для того, щоб не платити. Тому це нечесно”.

Міністр наголосив, що від надходження коштів за спожиту електроенергію залежить якість і швидкість відновлення електропостачання після негоди.
Галущенко підкреслив, що скасування заборони на відключення боржників не означає те, що постачальники почнуть всіх відключати.
“Це як мінімум має покращити платіжну дисципліну”, — підкреслив міністр.

Раніше голова Нацкомісії з регулювання енергетики Костянтин Ущаповський заявив, що дозвіл на відключення боржників — це необхідний крок для забезпечення нормальної роботи енергосистеми.

Back to top button