Переселенці, які вивчали в Хмельницькому історію України, отримали сертифікати про завершення навчального курсу

У Хмельницькому слухачі освітніх курсів «Історія України: питання та відповіді» отримали сертифікати про завершення навчального курсу.

Заняття тривали два місяці у ліцеї №17, а слухачами стали вимушені переселенці та хмельничани, формат занять — очний і онлайн. 60 слухачів зареєструвалось на очні курси, майже 500 – на дистанційні. Лекції на різноманітну тематику з історії держави від давніх часів до сучасності та практичні заняття проводили викладачі вишів, вчителі міських закладів освіти. Днями на підсумковому заході з нагоди завершення курсу слухачам і спікерам вручила відповідні сертифікати директорка міського Центру професійного розвитку педагогічних працівників Оксана Ратушняк.

За словами головної спеціалістки відділу шкільної та позашкільної освіти департаменту освіти та науки міської ради Наталії Солтис, з ідеєю організації курсів з історії України до освітян звернулися переселенці. «В них виникла потреба вивчати історію України по новому: переосмислювати, проаналізувати. Ці курси стартували 19 квітня очно. 26 квітня приєдналася дистанційна форма. Заняття проводились в 17-ому ліцеї. Тут і технічне забезпечення на рівні, і в разі повітряної тривоги є укриття», – розповіла посадовиця. Очні заняття проводилися тричі на тиждень, дистанційні – двічі на тиждень. Протягом двох місяців спікери знайомили слухачів з основними віхами історичного розвитку України, звертаючи увагу на вагомі аспекти становлення ї державності, героїчної боротьби українського народу за суверенітет та самостійність нашої Батьківщини, наголошуючи на важливості особи в історії. До читання лекцій та проведення практичних занять залучалися не лише вчителі закладів освіти нашої громади, але й викладачі з Києва, зокрема докторка історичних наук, директорка Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду Світлана Маркова та координатор молодіжного просвітницького проєкту «Публічна історія», викладач історії київської приватної школи Іван Костенко.

Серед слухачів, які отримали сертифікати, представники різних регіонів України. Ініціаторка курсів, 32-річна Дарина — з Одеси. “ Для нас важливо вивчати історію, особливо в контексті теперішніх подій. Я її теж, звісно, вивчала в школі, але ці знання варто поновити і доповнити», — каже одеситка. 79-річна Марія Віталіївна — харків’янка, вперше слухала такі розлогі лекції з історії держави. Каже, що й вперше прочитала тут, у Хмельницькому, “Чорну раду» П. Куліша. “Я завжди цікавилася історією. Я дуже не згодна, що росіяни перекрутили всю історію. Я хочу знати справжню», – говорить пані Марія.

Загалом, у підсумковий день “сертифіковані” слухачі на символічній листівці написали свої враження та побажання щодо подальшого просвітницького навчання. Нагадаємо, в Хмельницькому організували для переселенців також і курси української та англійської мови та програмування. Усі заняття — безкоштовні.

Тетяна Русанівська.

Back to top button