Перший урожай огірків, вирощений власноруч у теплиці навчально-виробничого комплексу, зібрали студенти Хмельницького вищого професійного училища
У ВПУ№11, де два роки тому відкрили перший в Україні Центр підготовки спеціалістів із овочівництва в закритих ґрунтах, в теплицях окрім іншої городини, росте понад тисячу пагонів огірків. Їх посіяли в січні цього року студенти, які навчаються на овочівників. Вони й доглядали за городньою культурою, висадженою за нідерландською технологією. Справа це не з легких. Огірок – вологолюбна рослина, тому його необхідно поливати теплою водою приблизно по 6-9 літрів на квадратний метр землі. Окрім цього огірки необхідно двічі підживлювати: перший раз тоді, коли з’являться перші 4-6 справжніх листків, другий – через 15-20 днів. За кілька місяців плоди достигли і щодня студенти збирають 10-15 кг огірків, які навчальний заклад передає на соціальні потреби.
Окрім теплиці на 600 кв.м. в навчальному центрі є три навчально-виробничі лабораторії, в тому числі й лабораторія енергоефективної енергетики, у якій є спеціальні бокси для вирощування мікрозелені, ферма і вертикальна теплиця з багатоярусним розташуванням рослин. Вона укомплектована високими технологіями, які контролюють клімат, воду та освітлення. Про це розповів директор ВПУ №11 Василь Селізар. На базі навчального центру є й розбірна теплиця. Створити таку потужну базу вдалося завдяки перемозі навчального закладу в конкурсі проєктів регіонального розвитку, які реалізуються за кошти державного бюджету, отримані від ЄС на виконання Програми підтримки секторальної політики.
За словами директора навчального закладу, з серпня навчальний заклад спробує висадити помідори.
«Плануємо на сезон, практично до кінця навчального року, забезпечити школи нашого міста продукцією, яку вирощуємо тут. Ми провели експертизу, наша продукція визначена як придатна, в ній немає жодного грама нітрітів і нітратів. Тому вона екологічно чиста», — додав Василь Селізар.
Наразі, сьогодні овочівництво в закритому ґрунті є одним з економічно вигідних напрямків інноваційного розвитку аграрного підприємництва. За останні роки вітчизняне виробництво тепличних овочів зросло до 500-600 тис. тонн за рік і попит на ці продукти зростає навіть попри захмарну ціну. А ось фахівців сфери тепличного господарства в Україні не готує жоден виш чи професійно-технічний заклад. Хмельницький став першим містом, який взявся за це.
Ольга Сєргєєва