Подвійна користь: у Хмельницькому використані ялинки переробляють на щепу

Звична картина: після новорічних свят  біля контейнерів з побутовими відходами   щодня височать   пірамідки використаних ялинок, які містяни зносять до сміттєвих майданчиків. Новорічні деревця, які люди викидають на смітник, на полігоні твердих побутових відходів переробляють на паливо для обігріву приміщень.

Втім  цього року багато хто не ставив живу ялинку на Новий рік та Різдво, обмежившись штучною або новорічною композицією, зібраною з окремих гілочок хвойного дерева. Дехто з екологічних міркувань, дехто  з економічних,  а хтось просто не хотів.  Пані Світлана, яка   з двома донечками приїхала до нашого міста евакуаційним потягом з Маріуполя каже, ялинку купили біля «Дитячого світу» заради дітей, щоб зробити їм  маленьку радість. Тепер свята пройшли і жінка винесла новорічне деревце  і поставила  біля сміттєвого баку, бо чула, що  ялинки  переробляють на щепу і у такий спосіб обігрівають нею  господарські приміщення, а це економить ресурс, якого зараз дуже бракує. Але так роблять не всі. Багато хто кладе ялинку до сміттєвого баку, чого  робити не варто. Адже зі сміттєвого контейнера ялинка поїде на полігон твердих побутових відходів, де вона розкладатиметься зовсім не так, як у лісі. Замість того, щоб перетворитись на добриво, дерево починає активно виділяти газ.  Мешканці ж  приватного сектора, не довго думаючи, взагалі спалюють  використані ялинки просто на подвір’ї, а  під час горіння в повітря йде потужний викид креозоту — легкозаймистої токсичної речовини, яка не тільки отруює навколишнє середовище, а й негативно впливає на здоров’я. А що ж робити?  Комунальники радять зняти  з ялинки геть усі прикраси, в тому числі залишки “дощику”, скотчу, і поставити деревце біля сміттєвого баку. Далі справа за працівниками КП “Спецкомунтранс”, які щодня відвозять зібрані ялинки на полігон побутових відходів, де їх перероблять на тріску на спеціальному тріскоподрібнювачі і використовують  її у  виробничих потребах.

«Хочу попросити мешканців міста, аби вони відповідально ставились до того, що коли викидають ялинки,  –  каже директор «Спецкомунтрансу» Олександр Зімін.  –  Не варто  викидати їх в контейнери, оскільки вони займають багато місця, а ще  можуть пошкодити гідравлічну частину автомобілів, які  відвантажують відходи з ємностей. Ялинки потрібно просто залишати біля контейнерів. Бажано, аби вони  були без прикрас, не обмотані скотчем чи мотузкою».

За словами майстра полігону Едуарда  Дашевського, за день заповнюють  щепою цілий контейнер, а після Водохреща, коли містяни  будуть масово виносити з дому новорічні деревця, буде більше. Втім є й такі, що тримають ялинки в  квартирі навіть до середини квітня, кажуть комунальники. У будь-якому разі ялинці потрібно дати друге життя. Це і довкілля збереже, і матиме економічну вигоду.

Євген Ковтун

Back to top button