Поліція Хмельниччини презентувала проєкт «Custody Records”, спрямований на захист прав людей

Custody Records це система електронної фіксації всіх дій, що відбуваються із затриманими особами, починаючи з  моменту реєстрації правопорушення, умов затримання, слідчих дій, стану здоровя, надання меддопомоги та консультації з адвокатом. Тобто всі відомості про затриманого відтепер будуть в електронній базі, а не на папері. Їх вноситиме до електронної бази інспектор з дотримання прав людини (сustody officer). Це окрема посада, введена в штат  Хмельницького районного управління поліції та облаштований  сучасний фронт-офіс.

За словами начальника управління дотримання прав людини Нацполіції України Руслана Горяченка, ця інновація значно виходить за межі переходу з паперового обліку в електронний. Її кінцева мета захист затриманої особи від можливих  порушень чи зловживань правоохоронців. Так само система убезпечує самих правоохоронців від неправдивих звинувачень в їхній бік.

«З нашої точки зору, це значно зменшить кількість порушень прав людини. Крім цього управління забезпечення прав людини при Національній поліції матиме дистанційний доступ до всіх відеокамер, а відтак  цілодобово  стежити за всіма затриманнями, документувати, збирати аналітичну інформацію з цього приводу, Таким чином, за потреби, можна буде переглянути дії працівників поліції стосовно того чи іншого затриманого», – підкреслив  Руслан Горяченко.

Самі камери є антивандальними, тобто їх не можна пошкодити. Відеофіксатори, які стоять в приміщеннях, можуть знімати в абсолютній темряві.Також відеокамери обладнані вбудованим мікрофоном та динаміком, що дає можливість зворотного зв’язку. Відтак  затримана особа може прямо в камеру звернутись з питанням або проханням безпосередньо до чергового.

Не останню роль в реалізації цього пілотного  проєкту  відіграє  міська влада. За словами міського голови Олександра Симчишина, програма взаємодії поліції діє в Хмельницькому з 2016 року.

«Ми передбачаємо відповідне фінансування для різних структур поліції, але тут суть не тільки про матеріальне, не тільки про фінансування, а про хорошу якісну взаємодію, вона виражається дуже в багатьох моментах  і головне її завдання  –  це безпека  наших мешканців. Саме завдяки хорошій якісній співпраці, завдяки професійній роботі  правоохоронних органів, поліції Хмельницький багато років поспіль стає найнебезпечнішим містом  і тому ми налаштовані і далі працювати, допомагати, співпрацювати, щоб права усіх учасників процесу так само забезпечувалися», – зазначив міський голова.

На сьогоднішній день  система Custody Records працює у кількох містах України і у всіх 126 ізоляторах тимчасового тримання.

Back to top button