Понад 40 фур допомоги для України

Генератор потужністю 320 кВт від громади італійської Новари — міста та муніципалітету в Італії, в регіоні П’ємонт, доправив для хмельницького підрозділу Національної гвардії італієць Антоніно Алфіо Москетто. З перших днів повномасштабної війни з цього муніципалітету, де мешкає майже 105 тисяч людей, доставили в Україну вже понад 40 вантажівок гуманітарної допомоги для військових та цивільних.

В Україні італійські волонтери співпрацюють з кількома фондами, серед них БФ “Сила української єдності-2022”. Серед найактивніших італійців — Антоніно Алфіо Москетто, який займається волонтерством із перших днів повномасштабної війни. Безперечно, територію України за цей час вивчив краще, ніж значна частина українців. За 30 місяців з початку великої війни Антоніно більше половини часу провів у дорозі та зборі допомоги. Спілкується вільно українською, бо мешкає тут уже понад 20 років. “Я живу в Україні. Моя дружина українка, — розповів він. — Тут народились мої діти. Моя душа наполовину українська. Думаю, всі розуміємо наскільки потрібна допомога. Дякую італійцям, які душею тут, в Україні. Разом — ми два народи — одна сім’я”.

За два роки з італійського міста доправили сотні тонн гуманітарної допомоги. Найбільше — медичного обладнання, а також ліки, продукти, одяг і взуття. Днями завдяки меру Новари та керівнику місцевої поліції для хмельницьких нацгвардійців передали генератор потужністю 320кВт. “Хочу подякувати голові міста Новара, також начальнику поліції міста і вам особисто за співпрацю і допомогу , — звернувся до італійського волонтера заступник командира військової частини Сергій Савичев. — Сьогодні дуже важливо, що народ Італії підтримує Україну, вірить в її перемогу”.

Волонтерка фонду Галина Демидас доправляє італійські вантажі на схід. Каже, найбільше потрібні турнікети, ліки та запчастини до автівок. “Чому Італія, Норвегія більше переживають, ніж деякі українці? — ділиться пані Галина. — Сеньйор Антоніно нам передає медицину, обладнання. Нещодавно передав стоматологічне крісло для військових у виїзну стоматологічну клініку”.

Захисники з передової кажуть, що в тилу навіть не уявляють, крізь що їм доводиться проходити. Допомога військовим потрібна щодня. “Волонтери можуть багато, але наша підтримка була б більшою, потужнішою, якби люди ставали з нами пліч-о-пліч, — каже волонтерка фонду “Сила української єдності-2022” Аліна Цимбалюк. — Зараз ми співпрацюємо з містом Новара, безпосередньо з сеньйором Антоніно, який дуже переживає за Україну і наш народ”.

Лише разом, каже італійський волонтер, ми переможемо і готується до наступної волонтерської поїздки.

Тетяна Руса

Back to top button