Поспіши підставити плече

У Хмельницькому презентовано відділення кризової допомоги на базі міського центру соціальної підтримки та адаптації.


Відділення створено на базі колишньої залізничної лікарні. Заклад стояв пусткою уже добрий десяток років і руйнувався. Відтепер він знову оживе. Кімнати обладнані новими меблями й сяють чистотою. Відділення ремонтували за кошти міського бюджету, а також за допомогою благодійних організацій та міжнародних партнерів.

Нове відділення призначене для людей, які не мають родичів, потрапили у скрутне становище і у звʼязку з хворобою не можуть самі про себе подбати.

У відділенні зможе проживати 30 осіб. Першими підопічними — їх є уже 14 — будуть внутрішньо переміщені особи та особи, які не мають рідних та родичів.

З початком повномасштабної війни кількість людей, які потрапляють або тривалий час перебувають у кризових ситуаціях, щоразу збільшується. До Хмельницького, приміром, почали прибувати евакуйовані, які втратили свої домівки у рідних містах і селах. Деякі з них,окрім того, мають обмежену рухову активність: пересуваються на візку, мають інші фізичні вади. У той же час, у них немає нікого з рідних. Часто-густо у них немає і документів. Саме для таких людей призначене новостворене відділення, каже директор центру соціальної підтримки та адаптації Олександр Парацій. От і кілька тижнів тому до центру прибув ??? пан Роман, якому після ускладнень внаслідок цукрового діабету в обласній лікарні ампутували частину правої ноги. Раніше чоловік проживав у Лисичанську, але війна змусила його покинути малу батьківщину. Документи у нього є, однак без стороннього догляду він обійтися не може.

У відділенні підопічні отримуватимуть медичну, психологічну, юридичну допомогу, належний догляд, забезпечуватимуться триразовим харчуванням. Проживання буде безоплатним.
Олександр Вікторович каже, що екстрено-кризове втручання необхідне для того, аби соціалізувати людину. До прикладу, відновити втрачені документи й оформити її до певної інтернатної установи. Усі в їхньому колективі керуються одним щирим бажанням — допомогти людині, яка опинилася в скруті. Тому особова справа кожного їхнього підопічного — це не просто безпристрасні документальні дані. Це трудова біографія людини, це її неповторне життя.

На презентації був присутній міський голова Олександр Симчишин. Він, зокрема, зазначив, що необхідність відкриття відділення кризової допомоги очевидна. Адже нині значною є категорія осіб без певного місця проживання, осіб, які опинилися в кризовій ситуації, осіб, які через хворобу й інвалідність не можуть самостійно дати собі раду. У той же час у них немає рідних, які могли б їм допомогти.

Нове відділення розпочне роботу 1 квітня у тестовому режимі, а з 15 квітня — у повноцінному форматі. Дуже важливо у важкий для людини період вчасно протягнути їй руку допомоги.
Тетяна Сікорська

Back to top button