Простір добра і незламності

У Хмельницькому запрацював новий соціально-молодіжний простір ГО “Територія Добра Поділля” за підтримки Хмельницької міської ради, у співпраці з управлінням праці та соціального захисту населення та партнерами. У спільних планах — відкрити ще реабілітаційний центр для військових.

Усього за півроку з напівпідвального приміщення на вул. Миколи Мазура, 18/2, волонтери організації за допомогою благодійників облаштували комфортний сучасний багатофункціональний центр соціально-психологічної допомоги, реабілітації і розвитку особистості. “Це соціально-молодіжний простір, де в нас є можливості підтримувати людей, яким важко виживати під час війни. Переселенці, люди, які мають фінансову кризу, отримують тут продуктові набори, дитяче харчування, інші необхідні речі, розповів керівник ГО “Територія добра Поділля” Андрій Андрійчук. Тут безкоштовно можна попрати і висушити речі, помитися. Особливо це важливо, коли приймаємо евакуйованих. Також є можливість заряджати гаджети, є безкоштовний Wi-Fi. Коли лунає тривога, приміщення слугує укриттям, де можна не лише пересидіти, а й пограти в настільні ігри, є інші розваги для дітей, з ними в цей час працюють волонтери-вихователі. Цей простір загалом став майданчиком для спілкування, дозвілля молоді, дітей і сімей. Тут проходитимуть семінари, заняття на тему сімейного виховання, стосунків у родині тощо. Ми працюємо, зокрема, з сім’ями переселенців, військових, загиблих героїв, надаємо безкоштовну допомогу в питаннях соцзахисту, консультації психологів, організовуємо змістовне дозвілля”.

Повномасштабне вторгнення остаточно переконало, наскільки важливо об’єднувати зусилля громадських організацій і місцевої влади. Адже тих, хто нині потребує підтримки, стало в рази більше — війна зламала долі сотень тисяч українців, які шукають прихистку у відносно тилових регіонах.

У цьому добродійному русі беруть активну участь і релігійні громади різних конфесій і церков. Так, саме на базі Хмельницької християнської церкви “Ранкова Зірка” з 2017 року працює ГО “Територія Добра Поділля”, яка допомагає кризовим категоріям населення. Загалом в організації нині працюють 88 волонтерів та десятки добровільних помічників. А одним із найголовніших напрямків діяльності стала постійна допомога ЗСУ.

Маємо творити добро разом, так набагато легше долати випробування війною, переконаний Андрій Андрійчук, пастор християнської церкви “Ранкова Зірка”, член Духовної ради м. Хмельницького, військовий капелан 1 корпусу 63-ї бригади ГО “Бойове братерство України”. Бригада сьогодні воює на “нулі”, під Лиманом і Куп’янськом. І в них є сильний осередок підтримки тут, у тилу. Воїни потребують не лише матеріальної, допомоги, а й духовної, психологічної, тому я також постійно виїжджаю у наші бойові підрозділи, каже капелан. Вся волонтерська діяльність ГО “Територія добра Поділля” сконцентрована навколо церкви. Тому що основні кошти давала і дає церква. Щоб більше допомагати військовим, переселенцям, нужденним, ми почали звертатись до містян, щоб нас підтримали, щоб ми це робили разом. І справа пішла. Ми постійно звітуємо про використані кошти, тому є результати, бо є довіра людей”. Громадській християнській організації довіряють і міжнародні партнери. Це гуманітарні місії ООН, Червоний Хрест, “Крим SOS”, “Схід SOS” та інші.

У благодійній діяльності найважливішим є партнерство, каже капелан. Уже сьомий рік я працюю в Хмельницькому, тут місцева влада йде назустріч, ми маємо 26 спільних проєктів, зокрема з управлінням праці та соцзахисту населення. Наш організація була заснована в місті в 2017 році, а нині маємо сім офісів, відкрили центр матері й дитини, два центри реабілітації. Станом на 1 лютого 2024 року з початку великої війни ми надали майже 192 тисячі соціальних послуг. За два роки ми об’їхали 103 деокуповані міста і селища, надали допомогу 1620 особам у Миколаївській, Херсонській, Донецькій областях. У нашому офісі на вул. Тернопільській, 30/1 працюють безкоштовні пральня, лазня, центр матері і дитини. Ми також печемо і роздаємо хліб нужденним. Двічі-тричі на тиждень в різних локаціях годуємо людей, разом з міським територіальним центром соціальної адаптації та підтримки вже видали 42 350 порцій. Також за два роки роздали понад 52 тисячі продуктових наборів, за що вдячні й місцевим підприємцям. 15 500 сімей отримали засоби гігієни, 9680 сімей — ліки та медичні засоби. За два роки наші прихожани прийняли в свої домівки 360 сімей переселенців. У моїй сім’ї жило 58 людей, найбільше на початку вторгнення. Вся квартира була застелена матрацами, тут спали, їли, милися десятки людей одночасно”, каже священник.

Окремий напрямок добродійності волонтерська допомога ЗСУ. Тільки за останні три місяці передали чотири автомобілі на фронт. Минулого року шість. 36 прихожан церкви воюють на фронті, а ті, хто в тилу, постійно допомагають військовим шпиталям та лікарням, де лікують поранених. Капелани церкви працюють і на передовій, і в госпіталях.

Серед волонтерів організації чимало переселенців з постраждалих регіонів. Прихожанка церкви “Ранкова Зірка”, волонтерка Елла Гетманюк з Донецької області покинула з донькою й однорічним онуком рідний Вуглегірськ у 2014-ому. “Почався бандитський бєспрєдєл, згадує Елла. Виїжджали вночі переповненим поїздом “Дебальцеве-Київ” з дитячим візочком, в літньому одязі, а через добу дізналися, що Вуглегірськ розбомбили. Було важко починати життя з нуля, оселилися в Києві, а коли росія вторглася у 2022-ому, перебралися в Хмельницький. У нас тут всі волонтерять. Це дуже об’єднує, додає сил, віри у справу, яку робимо”.

Як волонтерка співпрацює з “Територією Добра Поділля” Емілія Німцович, полковниця Бойового братерства, медикиня, реабілітологиня. “Під час війни волонтерство, духовна праця є надваживою справою, розповідає вона. Це територія добра в широкому розумінні. Я заступниця командира Хмельницького полку, займаюсь реабілітацією воїнів. З допомогою партнерів ми відкрили реабілітаційне відділення в Деражні. І це треба створювати в кожному місті, селищі, допомагати, навчати спеціалістів”.

У перші дні повномасштабної війни багатьох з нас рятувала молитва, і мене також, каже керуюча справами Хмельницького міськвиконкому Юлія Сабій. Дуже важливо з вірою в Бога спільно діяти і мати в серці любов і милосердя. Це насправді об’єднує, бо Україну творять і захищають небайдужі люди. Спільною щоденною працею маємо наближати перемогу”.

Тетяна Слободянюк

Back to top button