“Проєкт Кешер”: єврейський вікенд у Хмельницькому

7 вересня у Хмельницькому благодійному фонді “Хесед Бешт” провели єврейський вікенд за програмою “Проєкт Кешер”. Його учасниками стали понад півтори сотні людей, в основному, жінки: адже тут вчили готувати традиційні єврейські страви. Також на різних локаціях влаштували лекції, та майстер-класи і навіть звучав мюзикл.

Кам’янчанка Маргарита-Рахель Шопнік, менеджерка з соціальної роботи осередку БФ “Хесед Бешт”, провела для хмельничанок майстер-клас з приготування єврейського рулету кугель. Тісто — на воді й соді, тонко розкачане, начинка — печінково-гречана. “Цей рецепт ще від моєї матусі. Цю страву вона готувала на шабат (сьомий день тижня, у який Торі наказує утримуватися від роботи. Триває від заходу сонця в п’ятницю до заходу сонця в суботу — ред.) , на свята єврейські, і просто її готувала, коли приїжджала в гості родина. Мама дивом врятувалася, а вся її родина розстріляна в гетто”, — розповіла пані Маргарита.

Якщо українці на одруження пекли коровай, то євреї — кугель. “Він може стояти і місяць, і два, і три… От скільки медовий місяць в молодих триває, стільки вони пригощаються”, — розповіла кам’янчанка. Уже спеченим кугелем смакували гості вікенду і слухали розповіді про історію національних страв. До речі, в єврейській і українській кухнях багато спільного, адже традиції змішувалися, як і родини. “Все змішується, бо це життя. І польська культура, і українська, і наша культура, бо ми ж тут, поряд, і ми єдині”, — каже пані Шопнік.

Тему національних культур, що переплелися в процесі формування етносів і взаємозбагачувались, продовжила менеджерка з єврейської освіти ГО “Проєкт Кешер” Юлія Робчинська. “Основна мета усіх єврейських вікендів — продемонструвати взаємовплив українською та єврейської культур. Євреї живуть в Україні століттями, відповідно, обидві культури тісно взаємодіють, впливають одна на одну, збагачують одна одну, і про це важливо пам’ятати”, — сказала Юлія Робчинська.

Дослідниця єврейської книжкової культури, аспірантка Києво-Могилянської академії Надія Уфімцева досліджувала тему, що читали євреї рідною мовою у минулих століттях. Цю тему вивчала за книжковими колекціями фондів Кам’янець-Подільського музею. “Ми можемо дізнатися про те, як радянська влада конфісковувала ці книги, про те, які були політичні вподобання єврейських читачів. Наприклад, вони були зацікавлені в розвитку сіоністських рухів, які на той час почали активно розвиватися в ХІХ столітті, чи, наприклад, записували позначки про те, що ця книга належить такому-то , — розповідала Надія Уфімцева. — Є описаний епізод, коли, наприклад, планувалися погроми, то односельчани-українці йшли, попереджали своїх сусідів-євреїв, щоб ті ховалися”.

Після Львова, Києва та Вінниці місто Хмельницький стало четвертим в Україні, де влаштували єврейський вікенд, зазначила директорка всеукраїнської ГО “Проєкт Кешер” та БФ “Жіночі можливості в Україні” Влада Недак. “Це дуже цікавий підхід в тому, як ми можемо відкривати єврейський світ, історію — в конкретному місті для широкого кола. У “Проєкті Кешер” беруть участь до тисячі жінок. “І це не тільки в Україні. Ми зберігаємо стосунки, підтримуємо жінок, які виїхали в Європу, Ізраїль і навіть у США, тому наше коло досить широке”, — розповіла пані Влада.

Загалом цей проєкт підтримує єврейські громади, єврейську освіту, допомагає всім охочим більше дізнаватися про традиції та історичну спадщину свого народу. До речі, “Кешер” у перекладі з івриту означає “зв’язок”.

Вікторія Катрич

Back to top button