Питання руба: міський голова попередив директорів ринків

.   Міський голова Олександр Симчишин заявив, що всі приватні ринки, директори яких змушуватимуть підприємців під час війни сплачувати абонплату за здійснення підприємницької діяльності, перейдуть до комунальної власності тергромади.

Хмельницький речовий ринок, під куполом якого знаходяться десятки ринків, — це потужне підприємство, великий роботодавець для міста та наповнювач міського бюджету. Війна внесла корективи в його розклад, і в перші дні великомасштабного вторгнення росії на наші українські землі ринок практично зупинив роботу. Працювали здебільшого продовольчі ряди й ті, що виходять безпосередньо на Львівське шосе. Багато хто з найманих працівників виїхав за кордон, але більшість людей приєдналось до волонтерського руху. А вже 10 березня речовий ринок відновив свою роботу. Усі, хто став за прилавки, усвідомлюють, що місто має забезпечувати надійний тил, а відтак бізнес повинен працювати і наповнювати місцевий бюджет. Адже із надходження податків ми можемо купувати воєнну амуніцію для наших воїнів-захисників і допомагати армії заради спільної перемо- ги. Звісно, торгівля в умовах війни не має довоєнних обсягів, більшість підприємців втрати- ли постачальників з Харкова, Києва, у багатьох вантажі з товаром стоять у портах без руху, та й у покупців грошей небагато — тримають заощадження на найнеобхідніше. Держава і органи самоврядування йдуть назустріч підприємцям, щоб працювала економіка, щоб люди отримували зарплату і сплачували посильні податки. До прикладу, підприємців комунального ринку “Бартерсервіс” міська влада повністю звільнила від абонплати. Вони платитимуть лише за спожиту електроенергію та за охорону. Втім, є директори приватних ринків, які змушують людей сплачувати все, як і до воєнного часу. Міський голова Олександр Симчишин дав зрозуміти, що так не буде! “Воєнний стан — це форсмажор. Більше двох тижнів люди взагалі не працювали. Відповідно вони не мають ресурсу. Частину ресурсу вони на волонтерку віддали, на військо. Я вважаю злочином вимагати від них повну оплату. Дуже сподіваюся, що керів- ники ринків зрозуміють, що все насправді дуже серйозно. У випадку, якщо такі історії будуть повторюватися, я особисто буду ініціювати початок процедури, аби такі ринки, де є зловживання керів- ників, ставали комунальними. В умовах правового режиму воєнного часу це зробити дуже просто”, — сказав у відеозверненні міський голова.

Нагадаємо, нещодавно міський голова Олександр Симчишин на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що в орендодавців, які в Хмельницькому здають житло біженцям за завищеними цінами, відбиратимуть квартири. “Дуже сподіваюся, що всі зрозуміють наші посили і попереджую всіх, що вживатимуться відповідні заходи. Ми скористаємось львівським досвідом та опублікуємо такі факти з адресами та прізвищами власників такого житла. Нехай хмельничани знають “героїв”. Я особисто, якщо ми бачитимемо правдивість цієї інформації, звертатимуся до військового командування, військової адміністрації, а в них є на це повноваження, вилучати таке майно на користь держави”, — підкреслив міський голова. Водночас Олександр Симчишин нагадав містянам, що законодавство дозволяє під час воєнного стану вилучати майно для потреб війська.

Back to top button