«Роздуті» акти виконаних робіт і привласнення майже 6 мільйонів гривень: у Хмельницькому судитимуть керівників підрядного підприємства

Правоохоронці   завершили досудове розслідування кримінально провадження  стосовно посадовців підрядного підприємства, які під час будівництва казарм поліпшеного типу  в одній з військових частин, що дислокується в Хмельницькому,,  заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах..

Досудовим розслідуванням установлено, що  впродовж 2019-2020 років  директор, головний бухгалтер та незалежний інженер технічного нагляду  підрядного підприємства умисно підробляли  акти приймання виконаних будівельних робіт, де зазначали обсяги, види та вартість виконаних робіт, які фактично не були виконанні. Усі  сфабриковані   фінансові  документи, підписані посадовцями та  завірені печаткою підрядного підприємства,  передавалися до  військового органу – Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління, яке власне й виділяло кошти на будівництво казарм поліпшеного типу..

Протиправну схему розкрадання бюджетних коштів, виділених на фінансування програми будівництва казарм поліпшеного типу для потреб оборонного відомства, викрили  оперативники управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області спільно зі слідчими поліції області.

Відтак  унаслідок злочинних дій посадовців підрядного підприємства  державі в особі  Міністерства оборони  було завдано збитків на  5,9 млн грн. Про які саме казарми йдеться мова  в інформації  Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України не зазначається. . Ймовірно мова йде  про будівництво казарм  в одній з військових частин, яка розташована у мікрорайоні Ракове.  Принаймні  у 2020 році старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СВ ГУНП в Хмельницькій області звертався  до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду з клопотанням, погодженим з прокурором військової прокуратури Хмельницького гарнізону, про накладення арешту на будівлі  чотирьох казарм   поліпшеного планування, розташованих саме в цьому мікрорайоні міста. Щоправда  тоді в цьому клопотання суд відмовив.

У січні ж цього року фігурантам кримінального провадження було оголошено підозри. Директора підрядного підприємства та його спільників  в особі головного бухгалтера та незалежного інженера технагляду підозрюють у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем у  складі організованої групи (ч. ч. 2, 3 ст. 27 та ч. 5 ст. 191 ККУ). Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

З метою відшкодування спричинених  державі збитків, на рухоме і нерухоме майно підозрюваних  накладено арешт на загальну суму понад 5,5 млн грн.

Обвинувальний акт скеровано на розгляд Хмельницького міськрайонного суду. Водночас за процесуального керівництва Хмельницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону триває досудове розслідування з метою доведення ймовірної вини інших учасників злочинної групи. Зокрема мова про   службових осіб територіального квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України, оцінку законності дій яких буде надано після проведення комплексу слідчих дій та експертиз.

Нагадаємо,   в 2018 році  на виконання доручення Президента України Міністерством оборони України  була запроваджена програма будівництва 184 казарм поліпшеного типу на територіях військових містечок по всій території країни   для розміщення 23 тисяч військовослужбовців. На це кошторисом Міноборони України було  передбачено 2,3 млрд грн.. Це був грандіозний проєкт з будівництва нових та сучасних гуртожитків для військових, широко розрекламований попереднім керівництвом країни. Частина коштів, як тоді заявляли, надійшла з арештованих рахунків колишнього президента Віктора Януковича.

Натомість  махінації на будівництві казарм були виявлені майже в усіх регіонах України. Усі вони відбувалися за однією і тією ж самою  схемою, а саме навмисне підроблення  актів приймання виконаних будівельних робіт,  які насправді не виконувалися.

 

 

 

Back to top button