Шанс на повноцінне життя: в хмельницькій міській лікарні відкрили відділення медичної реабілітації

Хмельничани , які потребують складної реабілітації після інсультів, черепно-мозкових, спінальних травм, що супроводжуються втратою чи обмеженням рухливості, мають змогу отримати належне відновне лікування за місцем проживання.  В  червні цього року  в   хмельницькій міській лікарні відкрили нове відділення медичної реабілітації, яке знаходиться в п’ятому корпусі на вулиці Житецького. Зараз воно працює повноцінно і медичну  реабілітацію проходять вже  перші пацієнти.

Поки що відділення розраховане на 30 ліжок, але за потреби його розширять, після чого пройти  відновний курс   лікування зможе  вдвічі більше хворих.

За словами лікарів,  багато хто ототожнює медичну реабілітацію з санаторно-курортним лікуванням. Насправді поняття реабілітації є значно ширшим і складнішим. Одним з основних її розділів є фізична реабілітація, спрямована на відновлення втрачених рухових функцій унаслідок перенесеної хвороби, травми, у тому числі й воєнної. Власне, саме цей розділ в Україні вкрай мало розвинений. Саме тому в Хмельницькій міській лікарні на нього зробили акцент.

У відділенні облаштовані комфортні палати з безбар’єрним простором, є побутова техніка, затишна, майже домашня атмосфера. Ноу-хау відділення – зала фізичної терапії та кабінет ерготерапії, що обладнані найсучаснішою дороговартісною апаратурою. Зокрема, це модуль активної реабілітації, який призначений для того, аби відновити рухові функції та навички активної ходьби, столи Бобата, мотомеди, вертикалізатори,  тренажери та бігові доріжки, які  мають швидкість від 0,2 км/год, у той час, як всі звичайні – 1 км/год.

Спеціальну апаратуру   з опорами на обидві руки розмістили в кабінеті ерготерапії. Здається, що це не кабінет, а звичайна кухня, втім її облаштували певними механізмами, щоб полегшити роботу пацієнтам, які втратили певні побутові навички через різні ураження мозку, щоб вони  знову навчилися самостійно одягатися, тримати ложку та виделку, чистити зуби, їсти   і т.д.

Цього їх навчають ерготерапевти з великої мультидисциплінарної команди відділення, де, крім них, працюють лікарі, фізичні терапевти, ерготерапевти, логопеди, психологи, медичні сестри, молодший медичний персонал.

За словами міського голови Олександра Симчишина, реабілітаційне обладнання купували за кошти бюджету громади та благодійників. Усі послуги безкоштовні.

Лікарі відділення кажуть,  найбільш ефективна медична реабілітація одразу після стаціонарного лікування, на ранньому періоді, адже вона надає можливість хворому  швидше  відновити своє здоров’я, повернутися до  повноцінного життя та запобігти розвитку ускладнень, які призводять до стійкої втрати працездатності або інвалідності. Водночас – це велика праця, як медперсоналу, так і самого хворого. Не останню роль відіграє  сила волі, мотивація і підтримка рідних. За словами завідувачки відділення Лідії Панделі, на медичну реабілітації до нового відділення  приймають одразу після стаціонару, або за направленням сімейного лікаря, але лише пацієнтів після   спінальних травм, після  важких травм та інсультів,  в яких суттєво порушений  функціонал і які потребують цілодобового спостереження.  Якщо ж людина може самостійно пересуватися та користуватися громадським транспортом, аналогічні послуги вона може отримати в поліклініці №2 та в терцентрі соціального обслуговування.

Ольга Сєргєєва

Back to top button