Шевченківські та Лесині читання в криївці УПА

Три року тому з ініціативи волонтерів та старости Олешинського округу Валентини Базилюк у підвальному приміщенні Великокалинівського Будинку культури обладнали єдиний в громаді сільський музей Новітньої історії України, стилізований під криївку УПА, який служить і укриттям для учнів та дошкільнят, а також особливим місцем для проведення патріотичних культурно-мистецьких заходів та екскурсій.

Нещодавно в криївці освітяни і культармійці Олешинського старостату влаштували Шевченківські та Лесині читання, актуальність яких нині особливо вагома. А часовий проміжок поєднав цих велетів українського духу: Леся Українка народилась 25 лютого, а 9 березня Україна відзначатиме 210-у річницю від дня народження великого Кобзаря.

 

Початок 2024 року також особливий у нашій новітній історії: 10-ті роковини початку російсько-української війни та десятиріччя подвигу Героїв Небесної сотні під час Революції Гідності. І в усі буремні моменти нашої історії українці черпають духовну силу з пророчих поезій Лесі і Тараса. До читань долучилися захисники, волонтери, працівники культури, жителі села Велика Калинівка.
Особливо щемливо звучали твори поетів у виконанні Уляни Гарадчук, доньки загиблого героя російсько-української війни Олександра Гарадчука. Родина героя є внутрішньо переміщеними особами та зараз мешкає в Іванківцях.

Учасники читань передали естафету вшанування та читання творів Тараса Шевченка та Лесі Українки громаді Шаровечківського старостату. Захід провели в адміністративній будівлі села Шаровечка, його учасниками стали учні місцевого закладу освіти. Кожний мав можливість продекламувати улюблену поезію та розповісти про власний досвід читання творів геніальних українців.
Тетяна Руса

Back to top button