Школи можуть отримати планшети для навчання дітей від британського фонду БРЕТО

Війна має руйнівні наслідки для кожного в Україні. Повітряна тривога, обстріли та бомбардування відбуваються щодня, спричиняючи смерть, поранення та порушення повсякденного життя. Діти страждають найбільше – вони налякані, травмовані та позбавлені безпеки у своєму житті. Однак вони продовжують мріяти і з надією дивляться у майбутнє.

Фонд Брето був однією з перших організацій, які підтримали освіту дітей ще у березні 2022 року, коли почалася велика війна. Про освітні програми в Україні спілкуємось з регіональною менеджеркою освітніх програм в Україні – Олександрою Лісогор.

Олександро, розкажіть, будь ласка, про співпрацю фонду з українськими школами і як допомогти дітям в умовах війни продовжувати навчання?

Мене вразила історія одного з учнів школи на Закарпатті. «Я хочу стати архітектором. Мені подобається створювати різні кадри з конструкторів Lego», – розповів учень 2 класу з Хуста, граючи в математичні ігри на планшеті, який його школа отримала в рамках програми EdTech від фонду Брето. В Україні, наша команда швидко підготувала канцелярські набори з кольоровими олівцями, крейдою, книжками-розмальовками, ігровим тістом і буклетами з психосоціальної освіти. Співпрацюючи з партнерськими організаціями, Фонд Брето зміг розповсюдити 6000 пакетів канцелярських товарів у центрах для біженців, дитячих будинках і освітніх центрах.

А як допомагає дітям долати тривогу ваш проєкт «Буклети для життя»?

Перші школи, які отримали наші буклети, почали використовувати їх в укриттях. Це виявилось зручно, адже у великому приміщенні, де перебувають учні кількох класів, проводити традиційні уроки майже неможливо, тоді як буклет можна відкрити на будь-якій сторінці й організувати заняття з цікавим матеріалом. Тоді ми подумали, що школи можуть потребувати також якесь обладнання, щоб учні могли займатись зручніше. Поспілкувавшись із нашими школами-партнерами, ми визначили, що невеликі столики, стільчики та пуфіки це саме те, що школи хотіли б бачити в укриттях. Цього року три школи в Україні отримали таке обладнання школа у Снігурівці, школа у Широкому (на Миколаївщині) та школа у Каневі. Наступного року ми плануємо розширювати мережу шкіл у цьому проєкті. У 2023 році, зрозумівши необхідність не лише у буклетах, а й у облаштуванні просторів для дітей, команда Фонду запустила проєкт “Буклети для укриттів”. Фонд Брето переклав та адаптував навчальні буклети, щоб заповнити прогалину в навчанні для дітей, які не мали доступу до шкіл. За понад рік роботи в Україні, наші буклети отримали понад 30 000 дітей. З такими буклетами вони працюють у школах, бібліотеках та вдома.

Розкажіть докладніше про освітню програму навчальних технологій EdTech, завдяки якій діти можуть отримати планшети з додатками для початкової школи?

Провідною програмою фонду Брето у всіх країнах є EdTech програма навчальних технологій. Школи, які стають нашими партнерами, отримують планшети з додатками, які легко застосовувати на уроках у початковій школі. Ми маємо 5 шкіл-партнерів – чотири безпосередньо в Україні та одна в Бухаресті (освітній центр для українських учнів початкових класів).

Як школам взяти участь у програмі EdTech , щоб діти отримали планшети для навчання?

Найперше, що школами варто робити зв’язатись із нами у соцмережах, інстаграм breteaufoundationukraine, фейсбук – The Breteau Foundation Ukraine. Можна також писати на пошту менеджерки – sasha@breteaufoundation.org. Таким чином вчителі можуть ставити будь-які питання, а наша команда дасть відповідь. Процес участі у всіх проєктах схожий:

– фоонд оголошує набір на ту чи іншу програму у соцмережах;

– охочі взяти участь пишуть нам чи заповнюють форму, на яку ми додаємо посилання у публікації. Однак, ми закликаємо школи зв’язуватись із нами навіть якщо відкритого набору не відбувається, адже ми формуємо список очікування і може трапитись, що відкритого набору не буде

– сформувавши список охочих взяти участь, ми надсилаємо всім спеціально розроблені форми відбору для кожної програми.

– на основі відповідей, ми формуємо рейтинг і перші у цьому рейтингу заклади стають учасниками програм.

Процес пошуку шкіл починається навесні, а влітку ми підписуємо угоди і школа починає навчальний рік із планшетами. Дві школи якраз зараз стартують у програмі. Щороку ми маємо можливість стати партнерами 2-3 шкіл з програмою EdTech. До відбору ми підходимо відповідально, щоб обрати саме ті заклади, які потребують допомоги найбільше. Важливо, що фонд працює із дітьми 5-10 років, тобто, початковою школою. У програмі EdTech школа отримує планшети на всю початкову школу. Планшети використовуються в усіх класах початкової школи по черзі, вони не є закріпленими за одним класом і за одним учнем.. Найголовніша вимога, яку ми ставимо школам мотивація та бажання взяти участь. Звісно, кожна програма має кілька формальних обмежень, на основі яких формується рейтинг. Для програми EdTech критеріями є кількість учнів у початковій школі (мінімум 150 учнів), технічне забезпечення (чим менш технічно забезпеченою є заклад, тим вищі шанси стати учасниками програми) та можливість гарантувати безпеку планшетів у школі.

Чому Ви працюєте у фонді і яка історія його засновника? Яка мотивація людей, які допомагають українським дітям здобувати освіту в умовах війни?

Я завжди вважала освіту однією з основних частин розвитку особистості, без якої неможливий, зокрема, розвиток національної свідомості. Вчителювати я почала давно, а з початком повномасштабної війни побачила можливості покращувати освітні умови в Україні. Фонд Брето відразу став одним із моїх улюблених, зокрема, через історію засновника. Себастіен Брето вважає, що освіта це підвалини всього. Він має особистий зв’язок із освітою. Він прагне допомогти дітям, які не мають можливості отримати освіту високого рівня, так само відчути, як їхня самооцінка підвищується.

Олена Царенко

Back to top button