Сортування відходів: можливості в Хмельницькому

У нашому обласному центрі діють два Центри управління відходами: на проспекті Миру, 7 (поблизу полігону твердих побутових відходів) та в мікрорайоні Ракове, на розі вулиць Чорновола та Пілотської. В обох безкоштовно приймають різні види побутових відходів. Для цього їх потрібно правильно відсортувати і привезти до Центру.

Обидва Центри працюють у форматі самообслуговування, обліковці Центрів інформують відвідувачів, що куди сортувати, надають інформацію про подальше “життя” відходів. Усі речі, які привозять сюди, слід розкласти по контейнерах!

Ще одне призначення Центрів — дати друге життя використаним речам. Це меблі, побутова техніка, одяг, взуття, тощо, які власники можуть доставити в Центри, де ними можуть скористатися ті, хто цього потребує. Адже дуже часто у контейнери потрапляє справна техніка і меблі, що майже не потребують ремонту. Аби слідкувати за наявністю речей в Центрах, створено Телеграм-канал: https://t.me/tuv_khm.

Такі центри — це справжній європейський підхід до сортування відходів, а, головне, до популяризації цього процесу серед містян. Відкриті за кошти, які КП “Спецкомунтранс” отримує від видобутку біогазу на полігоні твердих побутових відходів (ТПВ). Приймають у Центрах управління відходами абсолютно все. Але посортоване на наступні фракції: меблі, будівельні відходи, “зелені відходи”, одяг, побутову техніку, папір, ПЕТ, поліетилен, скло, комбіноване паковання, метал, небезпечні відходи (батарейки та акумулятори, люмінесцентні лампи, термометри та ртутьвмісні матеріали, фарби, клеї, розчинники (з тарою), електричне та електронне обладнання, миючі засоби, побутову хімію (з тарою), протерміновані медикаменти.
Також у місті діє програма збору небезпечних відходів “Екобус”. Упродовж місяця за графіком екобус приймає небезпечні відходи у мешканців громади. Усі ці види небезпечних відходів передаються ліцензованим організаціям для подальшого перероблення.

Крім того, в Хмельницькому на майданчиках загального користування відбувається сортування пластикових пляшок (PET, HDPE) та скла. Просимо не нехтувати і цією можливістю та самостійно сортувати ці види відходів!

ХКП “Спецкомунтранс” працює над постійним удосконаленням системи управління відходами. Аби й надалі вивезення відходів та можливості для сортування ставали ще якіснішими, просимо усіх жителів громади своєчасно сплачувати за спожиті послуги.

Чому необхідно сортувати сміття?


За останні десятиліття суттєво змінився склад побутового сміття (раніше це були, в основному, органічні рештки, а сьогодні — пластик та інші синтетичні вироби, скло, метал, дерево і папір, елементи живлення) та зросла його кількість: одна людина за рік викидає до 400 кілограмів сміття. Щорічно в державі накопичується сміття — до 50 мільярдів кубометрів.

Роздільний збір сміття важливий, завдяки цьому зменшується кількість відходів, як наслідок — зменшується негативний вплив відходів на довкілля і здоров’я населення. Також роздільний збір сміття дозволяє збільшити використання вторинної сировини, яка є в складі твердих побутових відходів. Щоб вторсировину можна було переробити, вона повинна бути чистою та правильно розсортованою. Не можна її змішувати з харчовими відходами. Саме тому упакування слід мити та висушувати, адже сортуванням займаються не машини, а люди, які вручну потім перебирають відвантажені відходи. Ще одна причина у тому, що спершу ці відходи збирають, накопичують, а вже за якийсь час сортують. Тому на залишки їжі чи напоїв умови та час точно вплинуть не кращим чином.

За різними даними, пластик становить від 13% до 20% усього сміття за обсягом, а це близько 80 кг на рік з людини. При тлінні поліетиленового пакета в повітря виділяється понад 70 хімічних сполук і, звісно, жодна з них не є корисною для нашого здоров’я. Слід пам’ятати, що пакет з поліетилену розкладається від 10 до 20 років, вироби з синтетичних матеріалів — через 30-40 років, консервна бляшанка — через 500, а стандартна скляна пляшка лише через 1000 років.

Якщо говорити про звалища, то температура гниття подекуди там настільки висока, що це легко призводить до їх займання. Наслідки очевидні: токсичний дим, забруднення середовища, продукти гниття потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які в результаті є джерелом водопостачання для багатьох мешканців.
Усе це загрожує екологічними та епідеміологічними небезпеками: забруднення довкілля шкідливими відходами; при горінні сміття в повітря потрапляють окиси азоту, сірчисті та токсичні органічні сполуки, важкі метали. Органічні відходи сприяють розмноженню хвороботворних мікроорганізмів та паразитів, гризунів, мух, кліщів та інших комах, є кормом для безпритульних тварин. Сьогодні у дворах та інших спеціально відведених місцях ми бачимо не один загальний бак, а кілька — для змішаних відходів, пластику, скла… Це, здавалося б, чудовий крок для формування свідомого поводження з відходами. Але у той же час хтось робить все за правилами, інші ж кидають загальне сміття, не читаючи маркувань, мовляв, “потім все одно все це піде в одну купу”. Потрібно нагадати, що наше майбутнє, майбутнє наших дітей та планети — у наших руках, у нашому з вами пакеті з відходами.

Хто в світі успішно переробляє сміття і в кого вчитися?
Швейцарія переробляє практично 100% своїх відходів. Додатково країна імпортує ще 800 тисяч тонн сміття. У Швейцарії сортують все, що тільки можна. Всі громадяни зобов’язані розподіляти сміття по різних контейнерах. Якщо людина не згідна з цим законом, платить штраф. У Швейцарії навіть існує так звана сміттєва поліція, яка за допомогою сучасних технологій аналізує сміття, залишене не в тому місці або без оплати податку, знаходить і штрафує порушника.
У Німеччині переробляють 67% відходів. Ще 31% використовують для виробництва електроенергії та лише 2% — захоронюють на полігонах. У 2005 році в Німеччині заборонили вивозити на сміттєзвалища невідсортоване сміття. Відходи відвозять на полігони, якщо перед тим їх визнали непридатними для переробки чи спалювання.

Back to top button