Станемо здоровішими?
Президент України підписав законопроєкт, який обмежує використання пальмової олії у продуктах
Документ передбачає заборону використання пальмової олії у молочних продуктах, гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні та інших харчових продуктах, зокрема у кондитерських виробах (шоколад, морозиво тощо).
Згідно з законом буде введено штрафні санкції за його порушення, а також чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Закон має вдосконалити законодавство у сфері дитячого харчування і підвищити якість продуктів. Він також гармонізує українське законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами Європейського Союзу.
Водночас пальмова олія за останні два роки значно зросла в ціні. Причиною став високий попит на тлі побоювань щодо скорочення пропозиції.
Заборона пальмової олії не вплине на вартість натуральних продуктів, але ті харчі, в яких використовувалися трансжирні кислоти, або зовсім зникнуть, або виробники будуть змушені використовувати не заборонені інгредієнти.