У Хмельницькій громаді первинка надає послуги пацієнтам на тому ж рівні, як це було до війни

Під час воєнного стану, як і раніше, точкою входу до більшості медичних послуг є лікар первинки. За даними НСЗ України, від початку війни саме сімейні лікарі потрапили до ТОП-5 лікарів, які надали допомогу понад 4 мільйонам людей. Як змінились особливості меддопомоги під час війни, яких хвороб побільшало, чому таблеткам, а не ін’єкціям, надають перевагу в амбулаторіях сімейної медицини? Про це наша розмова з директоркою міського центру ПМСД №2 Хмельницької міськради Людмилою ГОЛОВКО. 

— Пані Людмило, за даними НСЗ України, на неокупованих територіях пацієнти отримують необхідну допомогу на тому ж рівні, як це було до початку повномасштабного вторгнення. Як у Хмельницькій громаді?

— Скажу про КП “Хмельницький ЦПМСД №2”, який я очолюю. В перші місяці великої війни в нас було достатньо велике навантаження. В день могло бути додатково 10-12 людей лише з переселенців. Окрім того, люди були психологічно травмовані. З ними потрібно було говорити, але ми справлялись. Також було майже вдвічі більше звернень щодо проблем з серцево-судинною системою, коливанням артеріального тиску. Зараз пацієнтів не стало менше, особливо побільшало звернень з осені. Ми це спостерігаємо навіть за кількістю проведених лабораторних досліджень. У порівнянні з попередніми місяцями, їх стало в рази більше. Але я можу сказати, що зараз усі пацієнти дійсно отримують необхідну допомогу на тому ж рівні, як це було до початку великої війни.

 — І все ж, повномасштабні воєнні дій в Україні змінили правила надання первинної медичної допомоги.

— Так. Система охорони здоров’я адаптувалась до нових реалій. Сьогодні важливо, щоб кожен пацієнт міг потрапити до лікаря, незалежно від місця перебування та укладеної декларації. До війни такі послуги можна було отримати лише в медика, з яким підписаний договір. Відтак переселенці можуть звертатися в будь-який центр первинної меддопомоги, можуть отримувати рецепти за програмою “Доступні ліки”, консультації, направлення до вузьких спеціалістів, вакцинацію без електронної реєстрації в цьому закладі. Для нас це норма. Ми навіть у супроводі медичного працівника проводили, знайомили і направляли людей до вузьких спеціалістів у нашому закладі, направляли на вторинний рівень.

 — Яких хвороб побільшало?

— Побільшало пацієнтів із гіпертонічною хворобою, зросли кризові стани, ішемічна хвороба серця, тобто захворювань, які розвиваються на фоні постійного хронічного стресу. Також ми бачимо ріст інсультів, помірний ріст інфарктів. І це вже можуть бути наслідки коронавірусу. Адже COVID-19 вражає судини, які постачають кров у всі органи. Відтак бачимо нову хвилю тромбозу ниркових судин, гострої ниркової недостатності на фоні ковіду. Є навіть такі пацієнти, в яких нирки відмовляють, і вони переходять на апаратні методи очищення крові. Одразу скажу, що в Хмельницькому гемодіаліз можна пройти і в міській лікарні, де розширили відділення гемодіалізу, в обласній лікарні. Також в місті є приватний гемодіалізний центр, який підписав договір з Нацслужбою здоров’я. В приміщенні поліклініки №5 працює гемодіалізне відділення, яке переїхало в Хмельницький з Торецька. Причому з повним штатом медпрацівників, з апаратурою і пацієнтами. Тобто, всі пацієнти, в тому числі переселенці, можуть безкоштовно отримати замісну апаратну терапію.

 — Зараз яка ситуація з коронавірусом?

— Якщо торік кількість хворих на COVID-19 скоротилася в рази, то протягом останніх тижнів спостерігається черговий ріст захворюваності. Протягом перших днів лютого в області лабораторно підтвердили понад 500 нових випадків інфікування коронавірусом. Втім, ця цифра може бути більшою, оскільки люди не завжди звертаються до лікарів, вважаючи, що це звичайна застуда. Хоча зараз є можливість без проблем пройти діагностику. Швидких тестів у нас є достатньо. Є хороші препарати для лікування коронавірусу. Разом з тим хочу нагадати, що потрібно дотримуватися правил санітарної гігієни, мити руки, а при будь-яких проявах вірусної інфекції звертатись до свого сімейного лікаря, ну і, звичайно, носити медичні маски. До речі, в наших амбулаторіях вже діє масковий режим.

 — А денний стаціонар як працює зараз?

— Денний стаціонар зараз не практикується. Більше того, в закладах охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, призначення ін’єкційних лікарських форм антибактеріальних препаратів, включно з внутрішньом’язовим введенням, заборонено. Міністерство охорони здоров’я пропонує замінювати ін’єкції таблетками в усіх випадках, коли вони мають рівнозначну дію. Таке рішення відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. Існує міф, ніби уколи більш дієві, аніж пігулки. Насправді, в більшості випадків немає значення, в якій формі діюча речовина потрапить в організм. Лише в деяких рекомендовано саме ін’єкційну форму (невідкладні стани, знепритомніння пацієнта, введення інсуліну тощо). Традиційно ін’єкційні форми призначають зараз для пацієнтів стаціонару. До речі, наші пацієнти, які виїхали за кордон, кажуть, що там лікарі так само прописують для лікування лише таблетки. І придбати їх можна тільки за наявності рецепта. В нас вимоги для застосування медичних препаратів, особливо антибіотиків, так само стали жорсткішими. Зараз на первинному рівні призначати антибіотики мають тільки в дуже складних випадках. Придбати їх в аптеках можна також за рецептом. У свою чергу, лікар має фіксувати в електронній картці пацієнта, у зв’язку з чим він виписав йому такий рецепт. Поки що приймаються рецепти й паперові, але з часом будуть лише електронні.

— Чи правда, що МОЗ скасувало виклики сімейного лікаря додому?

— МОЗ не скасовує виклики додому. Виклик додому входить до переліку послуг на первинці. Лікар за медичними показами визначає, чи є необхідність їхати на виклик, чи він може вирішити проблему пацієнта по телефону або запросити його в амбулаторію, де під руками є кардіограф, поруч медсестра, яка за потреби одразу може застосувати потрібний медикамент. Тому на виклики наші лікарі не ходять. Тим більше, йти до пацієнта з гострим станом додому не доцільно, адже сімейний лікар в цьому випадку йому не зможе допомогти, а за час, витрачений на дорогу, він може прийняти 2-3 пацієнтів в амбулаторії. Таких амбулаторій в нашому комунальному підприємстві 17. З них 4 в сільській місцевості. Всі вони розташовані недалеко від місця проживання пацієнтів. Якщо ж є нагальна потреба, щоб лікар обстежив і надав допомогу пацієнту дома, наші сімейні лікарі можуть забезпечити виїзд паліативної бригади, виписавши направлення. Такі виїзні бригади є в лікувально-діагностичному центрі. Туди входить невропатолог, хірург та фельдшер. Окрім того, паліативна бригада забезпечена необхідним обладнанням і кисневим концентратором. Тим більше, в нас зараз працює єдиний медичний номер Хмельницького (0800202103), до якого підв’язані усі сімейні амбулаторії, діагностичний центр, дитяча лікарня. Крім паліативних бригад, первинка має ще амбулаторну реабілітацію, де є тренажери, проводиться лікувальна фізкультура, є можливість отримати фізпроцедури та масаж. До речі, в Хмельницькому є й є стаціонарна реабілітація, яка знаходиться у відділенні міської лікарні, на Житецького. Туди ми направляємо пацієнтів після інсультів та з проблемами рухового апарату. Там працює сильна команда, і ми бачимо значно позитивнішу динаміку після виписки пацієнтів.

— Чи “ходять гроші” за пацієнтом, коли потрібно зробити аналізи, чи ця послуга платна?

— Укладаючи декларацію з лікарем, пацієнт отримує доступ до безоплатних послуг первинної допомоги, зокрема до лабораторних діагностичних та швидких тестів. До такого безоплатного переліку входить загальний аналіз кро- ві, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холесте- рин, швидкий тест на вірусні гепатити. Ці дослідження ми робимо безпосередньо в своїх лабораторіях, в нас є аналіза- тори, є глюкометри, холестерометри. Для більш складних аналізів проводимо тендер і закуповуємо цю послугу в будьякій іншій лабораторії. Ми можемо давати направлення на біохімічні аналізи, обстеження функцій печінки, нирок, які робляться вже на вторинці. Пацієнту за них також не потрібно платити. Гроші платить держава, яка перераховує кошти установі, де пацієнт проходить лабораторне обстеження. Нацслужба здоров’я платить за проведення аналізів навіть більше, ніж вони коштують у приватних центрах. Тому хвилюватися, що безкоштовно — це не якісно, не варто.

— Якщо пацієнта нічого не хвилює, в такому випадку йому відмовлять у направленні на аналізи?

— Аналізи робляться, коли в організмі пацієнта є якісь зміни, коли сімейного лікаря щось насторожує. Але якщо людина абсолютно здорова, вона може так само здати аналізи на безоплатній основі. Обмежень у кількості немає. Я скажу більше: ми, українці, і в мирний час забували турбуватися про своє здоров’я, а під час воєнного стану знаходимо ще більше турбот, які заважають нам це робити. Але війна — не причина забувати про своє здоров’я. Зараз у всіх важкий психоемоційний стан: тож порадьтеся з сімейним лікарем, як дбати про ментальне здоров’я. Потрібно проходити й профілактичний огляд. Особливо пацієнтам з факторами ризику (високий тиск, куріння, надлишкова вага, цукровий діабет), “сердечникам”. Адже часто хвороби на перших етапах проходять безсимптомно, а симптоми, що проявляються, люди “списують” на втому, брак сну, вік, а відтак до лікаря звертаються на тих стадіях, коли організму завдано непоправної шкоди, і лікування вже не таке ефективне. До речі, наші пацієнти, які повернулися з-за кордону, кажуть, що наша медицина найдоступніша. І це, справді, так. Якщо пацієнт прийшов на прийом до вузького спеціаліста з направленням на іншу дату, то наш лікар все одно його прийме. Тобто, сьогодні перешкод надавати допомогу якісно, згідно з програмою медичних гарантій, на наших теренах немає.

 — З кадрами також немає проблем?

— Гострої проблеми немає. Але зараз є тенденція, коли лікарі йдуть у приватну медицину. Приватна медицина укладає угоди з НСЗ, платить зовсім невеликий податок, оскільки, в основному, це ФОПи, і це економічно вигідніше. Крім цього, до державної медицини є багато вимог: звітність, контролюючі структури. Ми платимо досить великі податки. Торік наш заклад сплатив 19 мільйонів гривень податку в бюджет міста. Звісно, людина йде туди, де їй краще, але виходить так, що ми взяли лікаря на роботу, він пройшов в нас гарну практику, уклав угоди з пацієнтами, а потім йде працювати в приватну медицину. Але в нас є взаємозаміна: якщо лікар відсутній, то його замінює інший, його підстраховує бригада з його амбулаторії. Та й якщо говорити про умови, то вони зараз набагато комфортніші і для медперсоналу, і для пацієнтів, ніж були раніше. Так само в державних установах зараз є сучасне обладнання та висококваліфіковані спеціалісти.

— Дякую за розмову.

 

Розмовляла Лариса Лазаренко

Back to top button