У Хмельницькому для дітей-переселенців проводитимуть майстер-класи з приготування іжі

На базі державного навчального закладу “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг” за підтримки департаменту освіти науки молодів та спорту  ОВА організували  перші кулінарні майстер-класи, на яких  діти віком від 6 до 17 років зможуть психологічно відновлюватися під час кулінарних сесій.  Адже відомо, що кулінарія  відволікає від негативних думок, а здорове харчування  відновлює здоров’я і психологічний комфорт. Такі курси триватимуть,  згідно з розкладом, до кінця листопада місяця за програмою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка має на меті об’єднати зусилля з урядом, місцевими органами влади, громадським сектором та бізнес-партнерами, щоб надати мультисекторальну допомогу сім’ям із дітьми, які постраждали від війни. Ініціював і розробив програму здорового харчування  відомий  шеф-кухар Євген Клопотенко. Про це повідомили в департаменті освіти та науки молоді і спорту ОВА.

«Стрес та непродумане харчування погіршують психологічний стан, а під час війни це особливо небезпечно. Психологічна підтримка та здорове харчування, що містить в собі всі необхідні для організму елементи, допомагає зберегти здоров’я та зміцнити націю»,  –  вважає  Євген Клопотенко.

Заходи розпочалися  у 7 областях України, у яких зосереджена велика кількість переміщених сімей: Закарпатській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій. Майстер-класи для дітей проходитимуть 2-3 рази на тиждень до кінця листопада. Загалом завдяки проєкту психосоціальну допомогу отримають понад 5 тисяч  дітей.

«Війна має особливо руйнівний вплив на дітей в Україні: десятки тисяч потребують психологічної та соціальної підтримки. Багато з них були змушені залишити свої домівки, інші були розлучені зі своїми родичами та безпосередньо зазнали впливу війни. Діти приголомшені від вибухів. Вони живуть під звуки повітряних сирен. Запускаючи цей проєкт, ми сподіваємося, що нові кулінарні сесії та робота з психологами зможуть забезпечити дітям і їх вихователям певну нормалізацію та безпеку в ці важкі дні. Готуючи їжу та проводячи час разом, діти можуть покращити свої харчові звички, залишатися на зв’язку з сім’єю та близькими, а також покращити свій психосоціальний добробут та стійкість», – сказав Мурат Шахін, представник ЮНІСЕФ в Україні.

У Хмельницькому професійні кухарі будуть проводити майстер-класи для дітей та батьків разом із кваліфікованими психологами. Спільне приготування здорової їжі допоможе дітям відновити відчуття психологічного комфорту та зменшити рівень тривожності. Водночас в рамках проекту діти та їхні батьки отримають поради від команди психологів та нутриціологів (фахівців із правильного харчування),  як психологічно стабілізувати себе і дитину, як сформувати здорові харчові звички у приготуванні та споживанні їжі, а батькам та дітям через приготування їжі підтримувати один одного.

Тетяна Руса.

 

Back to top button