У Хмельницькому для обстеження пацієнтів з порушеннями опорно-рухового апарату, комунальний медзаклад придбав нове діагностичне обладнання

У міській поліклініці  №4 відтепер є електронейроміограф. За допомогою цього приладу  досліджують   функціональний стан скелетних м’язів і периферичної нервової системи. За словами заступниці медичного директора КП «ХМЛДЦ» Вікторії Куниці, потреба в такому апараті була дуже велика, оскільки патологія рухових функцій розвивається при 60-75% неврологічних та соматичних захворювань, які супроводжуються порушенням функції опорно- рухового апарату. А саме цей прилад дозволяє визначити характер та ступінь порушень діяльності нейромоторного апарату та  механізми розвитку захворювання. Відтак  точна діагностика  забезпечує  проведення адекватної терапії.

« За допомогою обстеження пацієнта  ми оцінюємо шлях проходження моторного збудження, сенсорного збудження, амплітуду м’язевої відповіді і ці характеристики дають змогу  визначити характер і місце  ураження.  При цьому, в залежності від мети обстеження, оцінюється як мимовільна робота нейром’язевого апарату, так і його активність, визначена шляхом стимуляції»,  –  прокоментувала  лікарка-невропатолог  відділення відновного лікування КП «ХМЛДЦ» Вікторія  Богатирьова.

Досі пацієнти поліклініки  могли пройти  таке обстеження лише у приватних медзакладах. Тепер цю послугу містяни зможуть отримувати безкоштовно. Для цього потрібно мати направлення або від сімейного лікаря, або від вузьких спеціалістів: невропатолога, травматолога , ендокринолога. Також потрібно мати попередньо встановлений діагноз, щоб  можна було визначити об’єм обстеження та відповідний час для цього.

Наразі електронейроміографія  показана тим, в кого спостерігається  слабкість у кінцівках, їх оніміння, оніміння  лицевого нерва,  хворим  із симптомами радикуліту, остеохондрозу, міозиту  і т.д.  Вагітним та людям, які хворіють на епілепсію, мають психічні захворювання та яким  встановлені кардіостимулятори, проводити електронейроміографію не можна.

Придбане обладнання   –- українського виробництва. Його вартість майже  285 тисяч гривень. За тиждень пройти діагностику на ньому  може  до 20 пацієнтів.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button