У Хмельницькому народні майстри допомагають дітям долати стрес

Творчість майстрів народного мистецтво яскраво квітла на фестивалях  та ярмарках і ставала мистецькою окрасою  масових заходів. Війна внесла нові штрихи у діяльність  народних майстрів та аматорів мистецтва.  Їхня праця нині – це своєрідна арттерапія,  яка допомагає  українцям емоційно долати  труднощі війни. Особливо це важливо для дітей. І нині  майстри народної творчості активно працюють з дітьми, допомагають їм долати стреси, нанесені  війною. Таким осередком   з початку повномасштабного вторгнення став  Хмельницький художній музей.

Тут постійно  діють різноманітні творчі заходи, які вже стали улюбленими  для юних митців.   Нещодавно хмельницька мисткиня ОльгаНесміянова разом з юними учасниками організації “Співдія Діти” провела власний майстер-клас, навчала  малечу  виготовляти іграшки  з тканини. Це й лялечка-янгол, і кажанятко, і мотанки. Майстриня показала, як за допомогою простих матеріалів легко виготовити поробку, яка у холодні часи здатна теплом зігріти будь-яке серце. Далі до музею завітали юні поціновувачі гончарної справи з організації “Співдія Діти”. Малеча охоче створювала традиційні для українців глиняні фігурки під керівництвом майстрині Марини Сліщук. До речі, заняття довелося проводити в укритті, адже в цей час лунали сигнали тривоги.  А спільну роботу над фантастичними малюнками запропонували  й сім’ям у рамках  платформи “Тато_hub”,  де активно проводили  спільний час  діти разом з дорослими.

Жодного тижня не минає без занять з українського фольклору етноколективу “Ладовиці”, яким керує Ірина Телюх. Навіть у такий складний час вони знайомлять дітей з українською культурою, бо саме діти є наступними передавачами цих знань, і діти є творцями майбутнього.

Євген Ковтун

 

Back to top button