У Хмельницькому оприлюднили програму планування теплопостачання: використання газу скоротиться вдвічі

Забезпечення надійності теплопостачання,  мінімізація його  вартості для споживачів та екологія. Саме ці три  складові  слугували основою під час розробки  стратегічного  довгострокового проекту щодо теплопостачання Хмельницького. Розробляли документ провідні фахівці КП «Хмельницьктеплокомуненерго» спільно з закордонними колегами   в рамках Проєкту енергетичної безпеки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Він розрахований до 2032 року і впроваджуватиметься поетапно.

Презентуючи схему  теплопостачання міста в онлайн-режимі міський голова Олександр Симчишин зазначив, що вона підготовлена винятково за грантові кошти, а   реалізацію також фінансово підтримуватимуть закордонні партнери.

«Головна мета – зменшення використання викопного палива (газу) на 50 відсотків, деверсифікація джерел постачання, збільшення використання альтернативного палива. Це  RDF паливо, тобто паливо, яке складається з залишків після сортування відходів і використовується для отримання енергії, це пілєти, щепа. Тобто все те паливо, яке є альтернативним. Це  модернізація наших мереж, котелень, встановлення сонячних станцій. Також схема забезпечить надійність теплопостачання та мінімізацію його вартості для споживачів, дозволить  покращити енергоефективність, якість та екологічну стабільність міської системи теплопостачання», –  зазначив міський голова. За його словами, серед масштабних проектів –  реконструкція котельні на вулиці  Шухевича, де  будуть встановлені теплопаливні  котли, а також  будівництво когенераційних установок на полігоні твердих побутових відходів і  в мікрорайоні Ракове. Планують змонтувати й  трансформаторні підстанції на чотирьох котельнях  та прокласти кабельні лінії, які з’єднуватимуть котельні з когенераційними установками.

« Частину цих заходів, зважаючи, що  підготовка схеми  почалася в 2021 році,  ми реалізовуємо в 2023 році. Деякі будуть реалізовані вже до кінця цього року повністю», –  підкреслив Олександр Симчишин.

Наразі нову схему теплопостачання Хмельницького має затвердити міністерство енергетики України.

Нагадаємо, в Хмельницькому найнижча вартість гігакалорії тепла. Така ж ситуація і з тарифами на гарячу воду.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button