У Хмельницькому переселенці зможуть брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проєктів для покращення міста

За інформацією міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій в Україні станом на травень 2023року  обліковано  майже 5  млн внутрішньо переміщених осіб, однак їх реальна кількість майже вдвічі більша. Опитування, проведене у червні соціологічною групою «Рейтинг», свідчить, що майже 20 відсотків ВПО не планують повертатися додому, навіть якщо війна закінчиться, і цей відсоток суттєво зріс порівняно з минулим роком. Тож одним з головних завдань держави зараз — інтеграція вимушених переселенців. У Хмельницькому  при міськраді задля цього  створено дві координаційні ради з питань ВПО, які розробляють  та пропонують до розгляду  місцевому органу самоврядування проєкти місцевих програм підтримки суб’єктів господарювання,  релокованих підприємств, надають організаційну, методичну, психологічну, юридичну  та консультативну підтримку переселенцям,  займаються житловими та іншими питаннями. Спільно з місцевою владою ці центри співпрацюють з громадськими об’єднаннями, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, міжнародними об’єднаннями, представництвами в Україні міжнародних гуманітарних організацій і т.д. До складу координаційних рад входять також  переселенці, що дає змогу мати більше інформації щодо проблеми, які  турбують ВПО  найбільше. Безпосередньо  з різними питаннями до координаційних рад звертаються усі переселенці,  а вони  розглядають та пропонують рішення, які передають місцевій владі.

Аби координаційні ради з питань внутрішньо переміщених осіб й розвитку та підтримки волонтерства могли працювати  в одному темпо-ритмі і спільно вирішувати нагальні проблеми в умовах війни,  вперше відбулось їх спільне засідання.  До зустрічі долучилися й керівники  Хмельницької міськради.

«Хочемо таке започаткування мати  на постійній основі для того, щоб  не тільки представники двох координаційних рад були знайомі між собою, а щоб вони сприяли  один одному і залучали можливі ресурси міжнародних донорів для розвитку нашої тергромади», –  сказала керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міськради Юлія Сабій.

Своїми баченнями  співпраці  ділилися представники громадських організацій, волонтери та переселенці. Зокрема за ініціативи ВПО обговорили зміни у проєкті “Бюджет участі”, оскільки переселенці мають бажання безпосередньо  брати в ньому участь. За словами голови правління ГО «Громадська ініціатива Луганщини» Тетяни Кирилової, досі такої можливості  в них не було. Адже  в документах проєкту вказано, що участь в ньому можуть брати лише мешканці, які офіційно проживають на території громади, а переселенці мають лише довідку ВПО про місце реєстрації. З цією пропозицією міськрада погодилась. За словами начальниці відділу економічного аналізу планування управління економіки Хмельницької міськради Євгенії Кізенко,  до проекту  додадуть категорію ВПО. Відтепер, щоб стати активними учасниками  проєкту «Бюджет участі»,  переселенцям потрібно лише надати копію паспорта та довідку про те, що вони взяті на облік у Хмельницькій тергромаді.

Євген Ковтун

 

 

 

Back to top button