У Хмельницькому перезапускають свій бізнес підприємці зі східних регіонів

Сьогодні Хмельницький  надає прихисток не лише українцям, які рятуються від війни, а й створює дієву платформу й умови для релокації бізнесу з регіонів, де сьогодні тривають бойові дії. За словами міського голови Олександра Симчишина, на  даний час зі сходу і центру в Хмельницький  переїхало майже 20 підприємств, частина з  них вже налагодило виробництво і працює. Ще  з 11-ма  підприємствами, які  активно цікавляться можливостями для ведення бізнесу в обласному центрі, влада міста веде перемовини. Це непростий процес, адже є чимало проблем є  і з логістикою, аби перевезти обладнання, є певні вимоги для  ведення того чи іншого бізнесу і, врешті, є проблеми із забезпеченням людей житлом. Втім  місто всі ці питання вирішує,  створюючи комфортні умови для того, щоб бізнес, де йдуть бойові дії, за бажання зміг переїжджати до Хмельницької громади.  В міськраді працює т й так звана гаряча кнопка для бізнесу, де можна отримати будь-яку консультацію, інформацію і допомогу. Підключається й місцевий бізнес. Хмельницькі  підприємства та підприємці залишають інформацію про наявність ресурсу,  який  не  використовують, складських приміщень, площі цих приміщень, наявність комунікацій, земельних ділянок , торгових майданчиків. У свою чергу представники підприємств, які планують переїхати в Хмельницький, надають інформацію, в якій вказують, чим  займаються, який у них об’єм виробництва, що їм потрібно – майданчик, склади і так далі.

Водночас  міський голова Олександр Симчишин звернувся до  уряду та ОП з ініціативою, щоб для підприємств, які переїжджають до нас, залишати реєстрацію там, де вони були, щоб ПДФО, місцеві податки залишалися в тих регіонах, з яких вони переїжджають. Навіть якщо в регіонах йдуть бойові дії, то ці кошти будуть  накопичуватися там на казначейських рахунках:  після війни  там  ці кошти будуть дуже й дуже потрібні.

«Переїзд бізнесу не обов’язково означає нову прописку. Він тут працює, він забезпечує тут людей роботою, зарплатою. Людина витрачає кошти тут, але податки вона платить за місцем попередньої реєстрації. Ми усім, хто до нас приїжджає говоримо, що не треба в нас реєструватися. Залишайтеся в Києві, в Харкові, в Ірпині, в Бучі, тому, що там податки потрібні набагато більше ніж  нам. Зараз час не містечкового  патріотизму, зараз час державного мислення і я дуже сподіваюся ,що це буде закріплено на рівні нормативу»,  –  сказав на брифінгу міський голова. Також  Олександр Симчишин  зазначив, що  зараз місцевій владі дається право швидко змінювати місцеві податки, зокрема – податок на землю. А відтак місто швидко на своєму рівні вносить зміни в оподаткування щодо місцевих податків. Хмельницький готовий для підприємців з інших областей, як це  вже робить для місцевих підприємців, надавати, наприклад, нульову ставку на сплату земельного податку, розглядати питання фінансування підключення мереж і багато чого іншого. Місто готове  робити все для того, щоб підприємства до нас приїжджали, адже економіка країни  має працювати навіть під час війни, бо тил так само є  запорукою перемоги.

Ольга Сєргєєва

Back to top button