У Хмельницькому португалець волонтерить для ЗСУ

Україна стала другою домівкою для португальця Антоніо Сілви, який понад десять років тому одружився з українкою-емігранткою, а  від початку повномасштабного вторгнення рашистів волонтерить для Третьої  окремої “Залізної” бригади.

Пункт дислокації  цього  бойового  з’єднання танкових військ ЗСУ  знаходиться в Хмельницькому, і, відповідно, допомога Хмельницької громади, наших волонтерів  славетному   підрозділу, який  у серпні 2022 року отримав почесне звання Залізної  бригади,  є постійною. Завдяки хмельницьким волонтерам до допомоги нашим танкістам долучились і португальці.

«Україна  —  моя друга домівка, адже моя дружина  Людмила з Тернопільщини,  ми часто буваємо там, відвідуємо  дідуся і бабусю  наших двох дітей, Тимофія та Емми,  бували й у Хмельницькому, — розповів Антоніо. —  Наші діти  вбираються в український одяг,  і не лише на свята, бо люблять вишиванки і пишаються ними.  В мене й день народження 25 серпня, наступного дня після українського Дня Незалежності,  і це, очевидно, зорі  так розпорядились». Україна стала близькою й для друзів Антоніо, а зі своїм товаришем Алессандро він  найчастіше відправляється у зону бойових дій, каже, його надихають і захоплюють наші захисники.

З настанням холодів Антоніо та Алессандро знову відправились до танкістів  «Залізної» бригади з  черговим вантажем для бійців від  громадської асоціації українців у Португалії «Partilha Magnifica».  Привезли термобілизну, одяг та багато шоколадних х солодощів — адже наближається Різдво. Про це проінформували на фейсбук-сторінці бойового підрозділу.

У перші тижні нападу росіян Антоніо переправляв на своєму транспорті до Португалії українських пенсіонерів та жінок із дітьми. А далі з дружиною і товаришами почали  більше волонтерити. Він долучив до допомоги підприємство, на якому працює інженером-механіком. У фейсбук-повідомленні також  йдеться,  що Антоніо — активний у громадському житті та медіа-просторі Португалії. Він постійно доводить до своїх співвітчизників, що боротьба за свободу Європи і всього вільного світу зараз точиться в Україні. За активну гуманітарну діяльність волонтер відзначений президентом Португалії.

Тетяна Слободянюк

Back to top button