У Хмельницькому провели першу в області операцію зі створення штучного входу в шлунок

Неприродний отвір, який з’єднує шлункову порожнину із зовнішнім середовищем, вкрай потрібен пацієнтам, які втратили здатність приймати їжу природним шляхом. Як правило   потреба в такій орперації виникає при  травмах грудини або щелепних кісток, наявності важких захворювань стравоходу, опіках верхньої частини шлунково-кишкового тракту, після важких хірургічних втручань на органах травної системи і т.д. Робиться це для того, аби пацієнт міг  отримувати збалансоване харчування в той час як уражені області піддаються інтенсивному лікуванню і поступово відновлюють свої функції. І якщо раніше  такі операції виконувались звичайним хірургічним методом з розрізом, то зараз   – малоінвазивним методом, через точкові проколи тканин. Щоправда в Хмельницькій області  таких операцій  не проводили. Вперше за таку процедуру взялися в міській лікарні. Це стало можливим  завдяки спеціальному обладнанню , яке заклад закупив власним коштом. Зокрема, відеоендоскоп та  гастростопічні трубки.

«Процедура швидка, вона набагато легше переноситься пацієнтами,  немає післяопераційного болю взагалі. І таких пацієнтів фактично можна виписувати на наступну добу у відділення, з якого він поступив у хірургію, тоді як після операції, виконаної звичайним методом, пацієнт знаходиться на лікуванні в стаціонарі  мінімум 3-4 дні», – каже заступник медичного директора з хірургічної роботи КП «Хмельницька міська лікарня» Андрій Моргун.

За словами  лікарів, жінка, якій  провели операцію почувається задовільно. ЇЇ вже перевели у  відділення медичної реабілітації. яке нещодавно відкрилося в  корпусі  міської лікарні на Житецького. Після того як вона  зможе самостійно істи, гастростому, яка виконує функцію  стравоходу, лікарі приберуть.

Загалом пацієнтів,  які потребують такої процедури, багато, кажуть фахівці. Відтак операції  зі створення   штучного входу в шлунок,   відтепер проводитимуть  регулярно.

Євген Ковтун.

 

Back to top button