У Хмельницькому релоковані підприємства вже запустили виробництво

У Хмельницькій  області продовжують роботу в напрямку релокації бізнесу. Свої виробничі потужності перемістили зі сходу вже понад 40 підприємств. З них майже половина  зупинилася в Хмельницькому. Це, насамперед, підприємства швейної промисловості,  машинобудування,  а також підприємства   сільськогосподарського спрямування, заклади  вищої освіти та багато інших. Процес перевезення та монтажу обладнання, налагодження виробництва завершений, відтак  майже усі релоковані підприємства вже  працюють над збутом продукції  та над перспективними проєктами.  Причому  керівникам підприємств вдалося  зберегти свої трудові колективи та навіть забезпечити роботою  понад півсотні хмельничан. Одне з таких  релокованих підприємств відвідав заступник міського голови Микола Ваврищук. За його словами попри те, що в Україні запустили безоплатну платформу для допомоги в релокації бізнесу, є урядова програма, але водночас є й ряд невирішених питань, які  не дають органам місцевого самоврядування  ще більш ефективно    сприяти   бізнесу, який працює в  Хмельницькому і допомагає економіці  регіону.

«Сьогодні звернулися до Уряду з проханням розблокувати можливість фінансувати місцеві програми підтримки бізнесу. Наразі, через воєнний стан, такі програми «заморожені».Ми категорично не згодні з цим, адже економіка повинна працювати і бути надійною опорою фінансування армії»,  –  зазначив посадовець.

Зокрема,  досить популярна  і ефективна програма «Купуй Хмельницьке» дає можливість  бізнесу отримувати  компенсації за участь у виставках ( в т.ч. за кордоном ), відсоток по кредитах, гарантує оплату послуг з просування товарів на експортні ринки  та  дозволяє відшкодовувати  витрати  з сертифікації органічного виробництва.  А це досить суттєва допомога, особливо зараз.

Наразі міська влада сподівається на швидке реагування уряду, адже  бізнес з гарячих точок країни, за наявності логістики,  продовжує релокацію  на території, де  не ведуться активні бойові дії.

Євген Ковтун

 

Back to top button