У Хмельницькому стартує масштабний швейний проект «Підтримка економічного розвитку жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні»

Хмельничанок та переселенок запрошують безкоштовно навчитись швейній справі. Проєкт SEW Ukraine організований всеукраїнським БФ “Горєніє” у співпраці з  Канадською фундацією кооперативного розвитку (CDF Canada) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

В рамках проекту насамперед навчатимуть  швейним професіям жінок вразливих категорій. Організатори також  обіцяють допомогу в працевлаштуванні та підтримці  власного бізнесу в швейній  сфері для тих, хто забажає  його створити. Цей проєкт реалізовують у Львівській, Тернопільській, Дніпропетровській, Київській та Хмельницькій областях. Він триватиме до 2025 року. Курси для жінок безкоштовні, адже проєкт реалізовується за грантові кошти.

Швейне навчання включатиме  навички від дрібного ремонту до масового пошиття. Запрошуються як  новачки, так і жінки, що вже мають досвід у такому виробництві,  тобто ті, хто вже працював за швейною машинкою. Відповідно, для різних учасниць будуть сформовані окремі групи.. Залучатимуть стилістів й технологів, аби ті ділились необхідним досвідом. Тривалість й час  проведення швейних курсів можна  дізнатись в організаторів. Про це розповіла юристка ГО «Горєніє» Христина Колотило: «Ми побачили попит на це, коли курси ще не стартували, а  вже були корпоративні замовлення – шити сумки-шопери або футболки. Але спочатку потрібно навчити людей. Якщо жінка займається в’язанням іграшок, “хендмейдом”, і їй треба навчитись шити, щоб просувати свій бізнес – ці курси для неї будуть плюсом. Другий вектор проєкту – це ведення бізнесу. Якщо хтось захоче розробляти свою колекцію чи шити постільну білизну, у нас є спеціалісти, які зможуть підказати, як реалізувати ідеї власного проєкту. Також під час навчання жінкам будуть пояснювати, як відкрити ФОП, знайти приміщення для роботи. До того ж, це корисні знайомства. До прикладу, якщо одна дівчина вміє шити, інша малювати, а третя робити брошки, вони можуть об’єднатись для спільної роботи. При потребі ми їм допоможемо з приміщенням і технікою».

Ще в лютому понад 50 учасниць зареєструвалося на презентацію проєкту від БФ “Горєніє”. Про це розповіла представниця фонду Анна Сиченко. За  її словами, в даному проєкті є два напрями роботи: “Перший – навчити жінок шити й працевлаштувати їх у вже наявний бізнес, цей компонент розрахований на дві тисячі жінок. Тобто це спеціальна онлайн-платформа, де учасники мають доступ для лекцій, до відео, де вони проходять тестування. Після тестування є практичне навчання, це 90 годин інтенсиву, після якого учасниці мають достатній рівень для працевлаштування. І є другий напрямок – це  створити та розвинути власний бізнес легкої промисловості, в ньому можуть взяти участь до 200 жінок”.

Директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня проінформував наразі, що  професія швачок як в області, так і в Хмельницькому – одна з найзатребуваніших. «Загалом, в нас кожний день є майже 15-20 вакансій швачки. Оплата праці абсолютно різна: від мінімальної до 15-16 тисяч гривень. І напрямки абсолютно різні: масове й індивідуальне пошиття. Тому професія швачки є актуальною, ми постійно  їх навчаємо”, — сказав Сергій Черешня.

Нагадаємо, Канада розпочала  в Україні впровадження тривалих проєктів, орієнтованих на розширення можливостей жінок в Україні, що належать до вразливих груп, особливо тих, які постраждали від війни  на сході України,  ще у 2020 році. За інформацією Міністерства  міжнародного розвитку Канади, на чотири українських проєкти було спрямовано  з бюджету понад 25 мільйонів. Серед запропонованих проєктів  –  швейна справа.  Хмельницький належить до українських регіонів,  де  швейне виробництво є однією з ключових галузей місцевої  економіки.швейна галузь до великої війни була однією  з провідних  в економіці Хмельницького, фактично, брендом міста. В  2021 році  у місті працювало  191 підприємство із пошиття одягу (юрособи). А ще ж є багато фізичних осіб-підприємців, тож загальна кількість таких виробників сягає кількох тисяч. У Хмельницькому шиють весь асортимент вбрання – від білизни до верхнього одягу. Кадри для швейної галузі готують два місцеві училища та кафедра дизайну Хмельницького національного університету. Розвитку індустрії одягу сприяють дві програми підтримки легкої промисловості, які фінансуються з міського бюджету. Це – часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами і 50% вартості участі в ярмарково-виставкових заходах в Україні та за кордоном. Окрім цього, в місті розробили проєкт «Купуй хмельницьке», спрямований на підтримку місцевих виробників.

Тож благодійний швейний проєкт – це актуальна й корисна  ініціатива для економічного розвитку нашого міста.

Тетяна Руса.

 

Back to top button