У Хмельницькому відбулася мирна хода на підтримку полонених азовців

У середмісті Хмельницького відбулась мирна хода  на підтримку і звільнення  полонених захисників і захисниць «Азовсталі», Маріуполя та інших військовополонених  з   різних підрозділів ЗСУ та добровольчих формувань. Організатори акцій – ГО «Захист» та родичі полонених українців. У масовій  ході під незмінним гаслом «Поверніть героїв додому!»  взяли участь понад  триста людей – хмельничан і вимушених переселенців, серед яких більшість  – родичі полонених українців.

Цього разу   учасники змінили локацію: з майдану Незалежності, де вони збирались, починаючи з 19 серпня, провели мирну  ходу  вулицею Проскурівською – від  кінотеатру ім. Т. Шевченка  до  майданчика біля «Дитячого світу». Як розповіла волонтерка ГО «Захист», координаторка акції  Леся Стебло, обрали  найлюднішу  вулицю міста, аби чим більше людей змогли долучитися до ходи на захист наших героїв,  звільнення їх з рашистського  полону та  підтримали родичів військовополонених.

Такі акції відбуваються не лише в Хмельницькому, а й в інших громадах області. Чому збираються саме по п’ятницях? «Це символічно,і –  каже  Леся Стебло. – Саме в п’ятницю був останній вихід бійців з «Азовсталі», коли їх забирали до полону російські окупанти. І саме в п’ятницю стався  кривавий теракт в Оленівці, де загинуло понад півсотні захисників України. Тому це для нас день «Азовсталі», це нагадування всім, кому, небайдужа доля наших захисників і захисниць, які жертвують життям за нашу свободу. Наші акції триватимуть доти, поки наші  герої не  повернуться додому».

Нагадаємо, з 16 по 20 травня з території «Азовсталі» вийшли майже 2500 захисників та захисниць Маріуполя, яких забрали до полону. Як зазначає  координаторка, наші полонені, на жаль, вимушено  перебувають  у величезному інформаційному вакуумі,  а рашистські пропагандисти всіляко намагаються переконати їх, що в Україні про «азовців» і решту полонених, починаючи з 2014 року,  забули. Але ми знаємо, що це не так, бо щоп’ятниці,   такі акції проводять  по всій неокупованій території України, а також за кордоном, аби й міжнародна спільнота не забувала, що вона брала на себе відповідні зобов’язання щодо дотримання належних умов утримання полонених. Адже досі про них нічого не відомо. А тіла загиблих досі не можуть забрати родичі. Цьому рашистському звірству  Україна і світ мають покласти край, об’єднатися і разом боротись.

«Я вийшла за свого чоловіка, він виходив з «Азовсталі» 20 травня, потім 13 липня зателефонував, сказав, що в Донецькому СІЗО чекає на суд. Йому інкримінували участь в «терористичній» організації «Азов». З того часу я про нього не знаю нічого»,  –  розповідає Надія з Херсонщини. «Мій батько з Харкова,  він з грудня минулого року в   лавах полку «Азов», боронив нашу країну, зокрема Маріуполь, перебував на «Азовсталі», був водієм, розвозив боєприпаси, їжу, медикаменти, транспортував поранених та померлих людей», – розповідає його син.

Постійні учасники акцій – хмельничани, родичі полонених «азовсталівців». Зокрема. чекає з Оленівської в’язниці  свою маму, гспітальєрку Тетяну  Васильченко, її донька, волонтерка Катерина Бас з родиною. Катерина разом з іншими родичами полонених створили  свою спільноту у Фейсбуці. Каже, що з нашої області вже приєдналися  понад три десятки наших земляків. А ще її сім’я активно працює з міжнародними  благодійними організаціями, аби прискорити визволення матері, яка з початку боїв за Маріуполь рятувала поранених, а в підземеллі рятувала усіх, хто потребував допомоги. До речі, пані Тетяна не військова, а членкиня добровільної невоєнізованої добровольчої організації «Госпітальєри», однак для  рашистських терористів лікарі і мирні люди  такі ж вороги, як і всі українці. І тому українці нині об’єднуються і об’єднують світ: не мовчати, боротись, покарати.

Про наступну акцію організатори повідомлять на сторінці ГО «Захист».

Тетяна Руса.

Back to top button