У Хмельницькому воєнні трофеї стали експонатами музею

 

Уламки ракет, снарядів, касетних боєприпасів, речі воєнного побуту та інші трофеї з бойових позицій віднині стали експонатами музею історії міста Хмельницького. Фактично кожен наш день, який здобувають у бою з рашистською нечистю наші захисники — вже історія епохи, яка твориться на очах.

Нещодавно українські воїни передали хмельницькими волонтерами бойові трофеї з покинутих ворогом позицій. Ці незвичайні експонати з передової при- везла “Волонтерська пошта”. Власне, з цим проханням до волонтерів і до наших бійців звернулись музейні працівники, щоб зафіксувати та зберегти історію, яка твориться нині, щоб у майбутньому мовою артефактів та документів розповісти правду про героїчну боротьбу українського народу за свою державу, волю та незалежність, про мужність та незламність військових і цивільних, про здатність відстоювати свої цінності. Водночас музейники зверталися й до подолян та тимчасово переміщених громадян збирати та передавати до музею речі та свідчення про війну з російськими загарбниками, які поповнять музейні фонди та експозицію. Прохання му зейників підтримали волонтери, переселенці, небайдужі хмельничани.

А нещодавнє поповнення найбільше від початку повномасштабного вторгнення. “Усе це речі, які були або вистріляні нашими воїнами в бік російських окупантів, або те, що прилітало сюди, зокрема ракети, бомби, тобто те, чим рашисти знищували наших військових і наше цивільне населення, інфра- структуру тощо, — розповів волонтер БФ “Волонтери Поділля” Віталій Підгайчук. — Всі ці предмети зараз абсолютно безпечні, це або уламки, або частини уже вистріляних боєприпасів. Тут представлені й гільзи снарядів артилерії ЗСУ, яка також передала всі ці речі, як пам’ятку”. З фронту до музею, зокрема, привезли й використані касетні боєприпаси. За словами Віталія Підгайчука, саме такими смертоносними снарядами ворог обстрілює Донецьку, Луганську та Харківську області. “Дуже часто я бачив, і водії наші, як всі поля буквально всіяні, встелені такими речами. Є ракети, які не здетонували, і тому дуже небезпечні”, — каже він. Цікавими для відвідувачів стануть й особисті речі як наших воїнів, так і ворожі речі побуту, рашистський одяг. Експозиція “Артефакти війни” в музеї історії міста діє з 2016 року. Першим експонатом стала військова форма хмельничанина, воїна добровольця Миколи Барабаша. Саме у цьому одязі він пройшов дебальцівський котел. Нині Микола Барабаш продовжує захищати Україну в лавах ЗСУ. “Є ще у нас форма іншого бійця, — розповіла директорка музею Галина Барабаш. — Хлопець приніс її до нас і навіть не захотів назвати своє ім’я та прізвище. Сказав лише, що відразу після Майдану у 2014-ому вирушив добровольцем на схід. Є в колекції й суто хмельницькі експонати, які вже стали місцевим раритетом. Це уламок ворожої крилатої ракети “Калібр”, яку збила ППО в небі над Хмельницьким районом”, — пояснює пані Галина. До творення експозиції долучаються й переселенці. Автентичну сорочку подарувала жителька Маріуполя. Вона ховала вишиту сорочку, якій понад двісті років, як скарб, коли вибиралась з Маріуполя.

 Тетяна Слободянюк

Back to top button