У Хмельницькому виділили понад 12 мільйонів гривень на упорядкування укриттів у закладах освіти

Трохи більше місяця  залишилося до нового навчального року, і в Хмельницькому визначаються з форматом навчання офлайн, онлайн та змішаного. І хоча  досвід  дистанційного навчання хмельничани здобули ще в період «ковідного» карантину, планують розпочати освітній процес переважно  вживу, тобто офлайн. Для цього, насамеперед, у школах  і дитсадках  активно готують укриття та засоби захисту, аби перебування в закладах було безпечним.  З цією метою  з міського бюджету виділили понад 12 мільйонів гривень на виконання робіт з упорядкування бомбосховищ, укриттів і захисних споруд у закладах освіти міста, а також у позашкільних  навчальних закладах. Передбачається, що на виділені кошти облаштують укриття відповідно до вимог. Адміністрації закладів наразі активно готуються до 1 вересня. Працюють бригади будівельників та комунальників, а також допомагають педагоги та батьки.  Станом на  липень частину робіт уже завершили.

За словами заступника міського голови Михайла Кривака,  ще три освітніх заклади не готові прихистити дітей під час повітряних тривог. Це одна школа, садочок і заклад позашкільної освіти. Ще три заклади не мають найпростіших укриттів, проте для організації освітнього процесу в очному (змішаному) форматах є  можливість використовувати найближчі укриття до закладів освіти. Решта  закладів  будуть здійснювати змішаний освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання, зазначив Михайло Кривак. З метою безпеки ці заклади не називають.

Попередньо міністр освіти України Сергій Шкарлет заявляв, що остаточне рішення стосовно онлайн чи офлайн навчання буде приймати засновник закладу освіти. Він повинен при цьому орієнтуватись на безпековий висновок військової адміністрації та подання педагогічної ради закладу. Наразі остаточного рішення Хмельницької ОВА ще немає. Тож у міській раді планують, що  більшість закладів у Хмельницькому працюватимуть за змішаною формою, яка  поєднує очний і дистанційний режими.

«Форма організації навчання може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. Відповідно до чинного законодавства, після обстеження приміщень закладів спеціальною комісією при департаменті освіти і науки будуть надані рекомендації/висновки щодо форми навчання з 01.09.2022 року»,  –  повідомив  Михайло Кривак. І нагадав, що, згідно із Законом  України “Про освіту”, заклади мають академічну автономію. Тобто самостійно можуть  вирішувати майбутній формат навчання.

А із 27 липня  спеціальна комісія з представників освіти, ДСНС та МВС розпочинає перевірку готовності сховищ, як в школах, так і в дитячих садочках, і вона і триватиме до 12 серпня. Вже після результатів стане відомо про готовність закладів до нового навчального року і можливий формат освітнього процесу.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України заявило, що в умовах воєнного стану навчальний рік розпочнеться традиційно  –  з 1 вересня. Також у відомстві підготували інформацію щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року.Спеціальні  комісії обстежуватимуть заклади освіти щодо готовності до організації навчання та безпеки учасників освітнього процесу; визначатимуть форму організації освітнього процесу; безпеку всіх учасників освітнього процесу впродовж навчального року.

Що передбачає формат очного навчання? Така форма роботи запроваджується в приміщенні закладу освіти тільки в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття в разі «Повітряної тривоги» або інших сигналів оповіщення. Якщо потужності споруд цивільного захисту є недостатніми для укриття всіх учасників освітнього процесу, то освітній процес може бути організований шляхом розподілу навчального часу в межах годин (змін) упродовж дня, тижня, місяця або семестру. Для підготовки роботи закладів освіти в очному режимі засновникам рекомендовано провести відповідні заходи з посилення безпеки: обов’язкова перевірка закладів освіти та прилеглих територій на наявність вибухонебезпечних предметів; перевірка готовності систем оповіщення, зокрема, доступності оповіщення для дітей із порушеннями зору та слуху; визначення та позначення шляхів евакуації; наявність обладнаного укриття для всіх учасників освітнього процесу; створення запасів води та медикаментів; проведення тренувань з учасниками освітнього процесу щодо дій у разі повітряної тривоги; проведення навчальних занять щодо збереження здоров’я і надання домедичної підготовки тощо; підключення мережі Wi-Fi в укриттях для проведення занять (за можливості). А ось дистанційне навчання запроваджується в закладах освіти на території ведення бойових дій і тимчасово окупованих територіях. Запроваджується наказом (розпорядженням) засновника закладу освіти за погодженням із керівником адміністрації. В умовах дистанційного навчання заклад самостійно приймає рішення щодо зняття обмеження на максимальну кількість учнів у класі. За дистанційною формою робота може виконуватися працівником поза робочим приміщенням, територією власника або уповноваженого ним органу, у будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Змішана форма поєднує очний і дистанційний режими. У початковій школі радять проводити заняття в очному режимі, адже діти потребують живого спілкування. Форма може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. Важливо, що  батьки самостійно можуть обирати формат навчання для своїх дітей, і жодна дитина не буде відрахована через вибрану батьками форму навчання.

Вікторія Катрич

Back to top button