У Хмельницькому запустили потужну когенераційну установку, яка забезпечить теплом і гарячою водою мікрорайон, який постраждав від ворожих терористичних атак

Когенерація  –  не ноу-хау. В країнах Західної Європи та в США ця система одночасного виробництва тепла та електроенергії працює давно й успішно. Не є вона чимось новим і для України. Першу когенераційну установку, яка почала виробляти і електричну, і теплово енергію,  в Хмельницькому встановили ще у 2003 році. За рік цей механізм виробив понад 2 мільйони кВт електроенергії та майже 3 тисячі Гкал теплової енергії. Згодом когенераційні установки, які працювали вже в автоматичному режимі,  почали встановлювати  на найбільших котельнях міста. В зимовий період вони повністю забезпечували КП «Теплокомуненерго» електричною енергією, а тепло від них використовувались  для додаткового нагріву котлів у котельнях. Влітку завдяки цим механізмам підприємство забезпечувало  електричною енергією не тільки себе, а  й надавало частину її іншому комунальному підприємству  –  „Хмельницькводоканал.” На початок повномасштабного вторгнення  на котельнях міста працювало вже   13 когенераційних установок. В умовах постійних відключень світла, вони  стали надійним резервним джерелом електроенергії для котелень міста, які забезпечують теплом мешканців Хмельницького. Тобто, спалюючи газ, виробляли тепло і насоси працювали на власній електроенергії.

14-ту когенераційну установку нещодавно  запустили  на котельні в Південно-Західному мікрорайоні,  що є надважливо. Адже  саме цей мікрорайон найбільше страждає від нестачі електроенергії після  терористичних атак окупантів на один з об’єктів інфраструктури. За словами заступника міського голови, директора інфраструктури міста Василя Новачка,  тепер буде можливість порівну забезпечувати мешканців електроенергією й теплом.

«Тут є велика потужна котельня, яка забезпечує теплом половину Південно-Західного мікрорайону. У випадку, коли не було світла, доводилось брати потужні генератори, які споживають дуже багато пального і сам процес запуску займав багато часу. Зараз вони на половину розділили мікрорайон. Нова когенераційна установка буде забезпечувати як садочки, школи, так і житлові будинки», – каже Василь Новачок.

Установка має потужність 500 кіловат і повністю готова до експлуатації. Вона обійшлась місту в понад 11,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, раніше хмельничан в цьому мікрорайоні забезпечувало  КП “Південно-Західні тепломережі”. Торік усе майно цього підприємства  передали на баланс КП «Хмельницьктеплокомуненерго». Відтак  воно є єдиним комунальним постачальником тепла у місті. А когенераційні установки здатні виробляти вже майже 7 МВт електроенергії.

«Опалювальний сезон 2022-2023 років добігає кінця. Завдяки якісній і професійній роботі працівників МКП «Хмельницьктеплокомуненерго», наявності таких когенераційних установок, ми забезпечували теплом і гарячою водою, навіть тоді, коли область мала критично мінімальні ліміти на постачання електроенергії, на автономному режимі за рахунок генераторів, когенераційних установок. Тому і далі продовжуємо для котелень у різних мікрорайонах купувати генератори. Когенераційних установок наразі достатньо. Цього року, готуючись до наступного опалювального сезону, плануємо ремонт «старших» когенераційних установок. Впевнений, що підготуємось до наступного опалювального періоду не гірше, ніж у попередні роки для того, аби хмельничани, не зважаючи на жодні ситуації, були з теплом і гарячою водою!», –  написав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин на власній сторінці у мережі Фейсбук.

Ольга Сєргєєва

Back to top button